reklama

V pořadu Duel Jaromíra Soukupa vystoupili poslanci Martin Kupka (ODS) a Jan Klán (KSČM) a Tomio Okamura (SPD). Právě před ně moderátor postavil legendární magnetickou nástěnku a ptal se, koho by nechtěli mít ve svém sousedství. Politici z problematické situace vybrousili a shodli se, že záleží na člověku, a ne rase či barvě pleti. Jen Okamura dodal, že má problémy s ideologií islámu a tak by se bál souseda-muslima.

Řadu diváků ale tento Soukupův dotaz pořádně naštval. Někteří poukazovali, že může jít o trestný čin podněcování k nenávisti. Za problematický tento pořad považují i někteří politici.

Na fakt, že Soukup překročil hranice slušnosti, poukázal například místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Když už se tedy na TV Barrandov ptají, tak já bych nemusel mít za souseda ty, co vymýšlejí takové šovinistické tabule,“ rýpnul si do moderátora komunista.

Za pravdu mu dal i lidovec Jan Bartošek. „Další krok k nenávisti,“ posteskl si poslanec KDU-ČSL. „Negry a Kalousky nechceme. Fakt duševní výkon (výron?),“ pokračoval Dolejš. „No tím se z mediálního suterénu probourali přímo do sklepa na bulvární smetí, další level bude asi nějaké přípeklí...“ dodal komunista.

Na twitteru se k tabuli vyjádřila i celá řada rozzlobených Čechů. „Anketa na @TBarrandov "Koho byste chtěli za souseda." Jaromír Soukup dává pojmu televizní kanál úplně nový rozměr,“ nešetřil kritikou jeden z uživatelů.

„Otázka k dnešní nástěnce u Soukupa: “Koho byste nechtěli za souseda ?” Nevěřím, ze na tohle už není trestní sazba,“ přidala se další diskutující. Na její slova nekteří zareagovali prohlášením, že kdyby Soukupa někde potkali, uštědřili by mu facku. „Já ne. On to byl celkem slušný boxer ve střední váze. Na toho bych neměl. Ale tu hlavu má vymlácenou fest...“ zapojil se i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Novinář David Klimeš upozornil, že Soukup zřejmě porušil zákon, „Pan J. Soukup svérázně popřál klidné Velikonoce všem lidem dobré vůle. Otázkou na hosty “Koho byste nechtěli za sousedy?” v Duelu JS těžce prozkoušel § 356, podněcování k nenávisti vůči skupině osob,“ uvedl na twitteru.

Sám Soukup odmítá, že by šlo o rasistickou debatu, politici podle něj naopak prokázali, že rasismus odmítají. „Všiml jsem si těch reakcí (na sociálních sítích). Hosté reagovali výborně a rasismus odmítli. Osobně, a to jsem vždy opakoval, jakoukoliv formu rasismu odmítám, legální ekonomická migrace byla všemi hosty považována za přijatelnou. Pokud by to tak nebylo, ohradil bych se," řekl moderátor serveru Aktuálně.cz.

Poukázal na to, že otázka o tom, vedle koho lidé chtějí či nechtějí bydlet, není nijak nová. „Tahle otázka (kromě Kalouska) je mimochodem naprosto běžnou součástí většiny výzkumných projektů zkoumajících předsudky a nálady ve společnosti. A to byl také důvod pro zařazení této otázky. Hosté byli skvělí. O problémech se mluvit musí a musí se pojmenovávat. A TV Barrandov je svobodna televize,“ vzkázal kritikům prostřednictvím Facebooku.