Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žárlivý muž chtěl upálit exmanželku, soud mu napařil 10 let

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vrchní soud v Praze potvrdil trest pro Zdeňka Chadimu. Odpyká si deset let vězení za to, že se loni v chatové osadě u středočeských Nučic pokusil upálit bývalou manželku a jejího nového partnera. Podle rozsudku musí také zaplatit pojišťovně a zasahujícím hasičům celkem 320.000 korun.

Za pokus o vraždu na více lidech Chadimovi hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest, soudy mu však nakonec uložily trest pod zákonnou sazbou.

Incident se stal večer 20. března 2017 v osadě v Hlubokém. Chadima, který byl pod vlivem alkoholu, dorazil k chatce manželčina nového partnera s kanystrem benzinu, s krabičkou zápalek a s nožem a dlátem v kapse. Se ženou se dostal do konfliktu u vchodu, kde se ji hořlavinou pokusil polít. Exmanželce se podařilo zavřít mu před nosem, a proto Chadima zapálil alespoň dveře.

Když si žena všimla ohně, zavolala svého přítele, který byl v jiné místnosti. Ten chtěl vylézt oknem, pod ním už ale čekal Chadima a se slovy "já vás zapálím" muže také zkusil polít benzinem. Ani to se mu však nepovedlo. Podpálil tedy okno, čímž dvojici znemožnil dostat se z hořící stavby.

Následně Chadima přešel k vedlejší chatce, která patřila jeho bývalé ženě, a tu také zapálil. Nový ženin partner ho pak venku povalil na zem, kde ho držel až do příjezdu policie.

Chadima se nejprve přiznal, že už od rozvodu chtěl zabít nejprve manželku, a poté i sebe. V hlavním líčení však změnil výpověď a tvrdil, že ženu plánoval jen postrašit. Benzin si prý koupil do motorové pily kvůli kácení stromů a nůž a dláto si s sebou nevzal kvůli vraždě, ale aby exmanželce propíchal pneumatiky u auta.

Předseda senátu Martin Zelenka však podotkl, že Chadimova současná obhajoba jde zcela proti jeho původní výpovědi z vazebního zasedání. "Tehdy jednoznačně uváděl, že chtěl udělat to, zač je stíhán, a že mu nějak přeskočilo v hlavě," připomněl.

Témata:  pokus o vraždu soudy oheň

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy