Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Soukup chytře nahlodává mysl diváků. I přes pouhé domněnky a magnetickou tabuli

Pořady Jaromíra Soukupa se mohou chlubit narůstající popularitou.
Pořady Jaromíra Soukupa se mohou chlubit narůstající popularitou.
Foto: Facebook

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Mnohými zpočátku vysmívaný „nemoderátor“ a šéf TV Barrandov Jaromír Soukup získává stále větší prostor. Z okopávaného hráče mediální scény se stává pro mnohé pevným bodem v záplavě nepodložených zpráv, kterému věří. Jeho pořady hlásí nárůst sledovanosti a diváci se jen hrnou. Češi totiž velmi rádi podléhají úsloví „na každém šprochu, pravdy trochu“. A to ví i Jaromír Soukup.

Mnohými zpočátku vysmívaný „nemoderátor“ a šéf TV Barrandov Jaromír Soukup získává stále větší prostor. Z okopávaného hráče mediální scény se stává pro mnohé pevným bodem v záplavě nepodložených zpráv, kterému věří. Jeho pořady hlásí nárůst sledovanosti a diváci se jen hrnou. Češi totiž velmi rádi podléhají úsloví „na každém šprochu, pravdy trochu“. A to ví i Jaromír Soukup.

I přes často skutečně neprofesionální vystupování moderátora Soukupa jsou jeho pořady čím dál větším tahákem. Lidé zřejmě oceňují bezprostřednost a nestrojenou atmosféru jednotlivých formátů (Duel, Aréna, Instinkty, Týden s prezidentem a Kauzy J. S.). Lidem nevadí pořvávající zemanovec František Ringo Čech vedle pražské primátorky Adriany Krnáčové, kterou chválí, jak má hezké nohy a zároveň vykřikuje, že na Magistrátu se vždycky kradlo. Lidem jsou sympatické dnes už pověstné magnetické tabule. Na té poslední přitom pozvaní politici měli určit, vedle koho by nechtěli bydlet. Na tabuli byly možnosti „černoch“, „Rom“, „muslim“ a „Kalousek“. Co na tom, že tabulové určování v tomto případě je mírně xenofobní a rasistické. Škodolibost běžného diváka je uspokojena právě „Kalouskem“. Zmínit bychom mohli také hodnocení ministra zdravotnictví Vojtěcha Adama, jež dostal za úkol hodnotit atraktivitu političek.

Podobné výstřely a přešlapy vábí také množství stížností k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Soukupovi to nicméně nevadí. Chytře si spočítal, že tato taktika vynese větší medializaci a bude mít dopad na čím dál větší množství lidí. A nejen lidí, ale také politiků. Který politik by dnes odmítl pozvání do jednoho z výše vyjmenovaných formátů? Politici napříč spektrem už dávno legitimizovali takovouto podobu debat a diskuzí. Soukupovy pořady se tak stávají vlajkovou lodí TV Barrandov. Sleduje je větší procento diváků, než hlavní zpravodajskou relaci. Tento týden pořad Kauzy Jaromíra Soukupa zaznamenaly rekordní sledovanost přes půl milionu diváků. Soukup se v pořadu opět pouštěl do financování České televize a zpochybnil také osobu Michala Murína v čele GIBSu.

Dosah těchto pořadů je však poměrně děsivý. Soukup se totiž řídí příslovím „na každém šprochu pravdy trochu“ a zaštiťuje se tím, že věci a osoby nazývá pravými jmény. A „obyčejným lidem“ je přeci politická korektnost odpudivá. Co na tom, že moderátor některé informace zkresluje (fungování České televize) či nabízí svůj pohled, vycházející z pouhého subjektivního dojmu? „Já se na rozdíl od řady jiných lidí nebojím pojmenovávat věci tak, jak doopravdy jsou. Nemám strach nazvat padoucha padouchem a říci, jakých lumpáren se kdo dopouští. A jsem moc rád, že to oceňují i naši diváci a chtějí být se mnou u toho," míní sám generální ředitel televize. Na závěr si dovolím jednu osobní vsuvku. Známý mi nedávno říkal, že Soukupův cíl a ambice jsou jasné. Jeho zájmem je moc a je dost pravděpodobné, že bude chtít i tu politickou prostřednictvím voleb, časem třeba bude chtít i kandidovat na prezidenta. Přišlo mi to úsměvné a velmi přestřelené. I když, na každém šprochu...

Témata:  Jaromír Soukup TV Barrandov komentář RRTV František Ringo Čech Adriana Krnáčová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy