Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá zdravotní sestra Marešová požaduje čtyři miliony. Není ale jasné, jak k částce došla

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Věra Marešová, bývalá zdravotní sestra s rumburké Lužické nemocnice, požaduje od státu čtyři miliony korun za nezákonné rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění. Ministerstvo spravedlnosti jí loni přiznalo další milion. Ostatní vznesené nároky úřad proplatit odmítá.

Obžaloba tvrdila, že Marešová v letech 2010 až 2014 podávala pacientům na jednotce intenzivní péče v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Chtěla si tak prý ulehčit práci. Soudy ženu osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky vůbec staly.

Marešová, která po svém obvinění strávila 14 měsíců ve vazbě, se dnešního jednání u Obvodního soudu pro Prahu 2 zúčastnila. Uvedla, že za hlavní újmu pokládá to, jak stíhání zhoršilo její psychický stav.

Kvůli odškodnění se Marešová loni v lednu obrátila na ministerstvo spravedlnosti. Požadovala celkem 4,9 milionu korun, a to za nezákonné stíhání, za nemajetkovou újmu způsobenou nuceným pobytem ve vazbě, za škodu způsobenou na zdraví, za ušlý zisk a za náklady na znalecké posudky. V žádané sumě zohlednila i medializaci svého případu. Ministerstvo jí vyhovělo pouze částečně, a proto se žena zbytku nároku domáhá žalobou.

Mezi Marešovou a ministerstvem zůstává sporné především to, zda vyplatit peníze za ztížení společenského uplatnění a jaká by měla být výše přiměřeného finančního zadostiučinění za nezákonné trestní stíhání.

Podle zástupce ministerstva Michala Sladkého není zcela zřejmé, jakým výpočtem dospěla autorka posudku o ztížení uplatnění k částce 1,9 milionu korun, a není zjevná ani příčinná souvislost mezi zdravotním stavem a trestním stíháním. Navrhl proto, aby soud znalkyni Alenu Gayovou při příštím jednání vyslechl, čemuž soudkyně Zdeňka Burdová vyhověla.

Ohledně nezákonného rozhodnutí o trestním stíhání přiznalo ministerstvo Marešové 272.000 korun z tehdy požadované částky 1,3 milionu. Nyní zdravotní sestra požaduje víc, konkrétně 2,1 milionu. "Není jasné, na základě čeho částku zvyšuje," podotkl zástupce úřadu.

Témata:  Věra Marešová soudy odškodnění

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy