Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krach jednání o vládě? Zeman situaci zatím nekomentovat nebude, chce mluvit s Babišem

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman sdělí stanovisko k sestavování vlády nejdřív premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Termín případné schůzky zatím Hrad ani hnutí ANO neoznámily.

"Své stanovisko k aktuálnímu politickému dění pan prezident nejdříve sdělí panu premiérovi," napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman byl od středy na Slovensku na své první zahraniční návštěvě. Těsně před odjezdem se setkal s lídry ČSSD Janem Hamáčkem a Jiřím Zimolou a bavili se o posunu v jednáních o vládní koalici sociálních demokratů a ANO.

Ve čtvrtek večer Hamáček se Zimolou po schůzce s Babišem a místopředsedou hnutí Richardem Brabcem oznámili, že koalici nevytvoří. Babiš řekl, že další postup ANO bude záviset na stanovisku poslaneckého klubu hnutí a také postoji předsednictva ČSSD, které se sejde dnes. Oznámil také, že požádá o schůzku prezidenta.

Podle Babiše se hnutí ANO snažilo vyhovět požadavkům, které sociální demokraté vznesli před jednáním. ČSSD podle jeho slov nabídku odmítla kvůli tomu, že nedostala ministerstvo vnitra.

Místopředsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie Radima Fialu kvůli přístupu ČSSD krach jednání nepřekvapil. "Strana se sedmi procenty chce pět ministerstev, to je asi třetina. Je to naprosto drzá snaha popřít výsledek voleb. Kde jsou 'obránci demokracie', kde jsou studentské stávky a revoluční vystoupení uměleckých celebrit. Nyní mlčí a za ohrožení demokracie budou považovat právě to, že zatím tento podvod na voliče nevyšel," napsal Fiala na facebooku.

"Ukončeme toto divadlo a vraťme se k normálním pravidlům parlamentní demokracie," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Babiš podle něj buď není skutečně schopen sestavit vládu podle pravidel parlamentní demokracie, nebo, a to považuje lídr ODS za pravděpodobnější, vodí za nos veřejnost i Zemana, protože mu o žádnou jinou než jeho jednobarevnou vládu ani nejde. "Ztratili jsme téměř šest měsíců, kdy se předseda ANO snažil přesvědčit veřejnost, že takovýto stav je normální a že si na to máme zvyknout. Ale toto normální ve skutečnosti není," míní.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) není zásadní překážkou pro dosažení vlády s důvěrou povolební pat, ale osoba Andrej Babiš. "Prezident s minimální odpovědností k ústavě a svojí zemi by teď pověřil druhým pokusem jiného politika. Co udělá ten náš, to ví jen on. Možná ještě (ruský ministr zahraničí Sergej) Lavrov," uvedl Kalousek.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy