Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co udělá Zeman? Další jednání o vládě je v jeho rukou, míní politologové

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Koaliční jednání mezi ANO a ČSSD skončila fiaskem. Politologové se shodují, že v dalším vývoji situace bude hrát klíčovou roli prezident Miloš Zeman. Ten umí v politice reagovat překvapivě, a není tudíž snadné říct, jak se zachová.

"Do situace by měl vstoupit prezident a zkusit ještě nějakým způsobem plnit svou ústavní roli, to jest moderovat jednání vyjednávání o vládě," řekl brněnský politolog Lubomír Kopeček. V předchozích měsících podle něj prezident nechal veškerou iniciativu na vítězi voleb Babišovi.

Babiš nejprve přišel s jednobarevnou vládou, která ale nezískala důvěru Sněmovny. Do čtvrtečního večera se zdálo, že hnutí ANO se zřejmě dohodne na novém koaličním kabinetu s ČSSD. Sociální demokraté však nabídku ANO odmítli. "V tuto chvíli by měl prezident nějakým způsobem zkusit zkrachovalou dohodu nějak revitalizovat," míní Kopeček.

Babiš ve čtvrtek novinářům řekl, že o dalším postupu se poradí také s prezidentem, který má podle ústavy ještě jeden pokus vybrat premiéra. Podle politologa Josefa Mlejnka je možné, že Zeman se v rozporu se svými dřívějšími výroky rozhodne, že Babiše podruhé nejmenuje. 

Oba experti nevyloučili, že pro sestavení vlády vybere prezident jiného představitele hnutí ANO. Zeman také může vyčkávat a nechat Babišovi další čas na jednání. Tím by umožnil současné vládě v demisi dále vládnout.

Ohledně dalších možností premiéra v demisi Babiše vyjednat koalici na jiném půdorysu byli politologové spíše skeptičtí. "Vládních variant se stále ještě nabízí několik, ale jsou hodně hypotetické a z různých důvodů půjdou těžko realizovat," řekl Kopeček. Často zmiňovaná příležitost spojit se s KSČM a hnutím SPD Tomia Okamury je podle Mlejnka riziková. "Část současných ministrů dávala jasně najevo, že s Okamurou ne. A je také otázka, jak by na toto spojení reagovali voliči hnutí ANO," hodnotil možnost Babiše opřít vládu o podporu stran, které reprezentují krajní póly politického spektra.

Zbylé politické strany podle něj nyní mohou pohodlně sledovat, jak se vítěz voleb "smaží ve vlastní šťávě". "Mohou upozorňovat na to, že nedokázal sestavit vládu, že je neúspěšný politik," uvedl Mlejnek.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman prezident ČR Sociální demokracie (SOCDEM) vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy