Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD se odklonila voličům? Foldyna jí chce navrátit slávu

Jaroslav Foldyna /ČSSD/
Jaroslav Foldyna /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Nový místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna věří tomu, že sociální demokracie bude po sjezdu v Hradci Králové pestřejší. Unifikovanost v posledních letech podle něj dovedla stranu k volebnímu propadu, chce aby se ve volebních ziscích vrátila k 20 procentům.

"Vůbec nejsme součástí mainstreamu, jsme stranou pro lidi práce, kteří mají jiné pohledy než přeliberalizovaný neomarxismus," řekl novinářům krátce po vyhlášení výsledků volby místopředsedů.

Z 16 kandidátů ho v prvním kole zvolili delegáti sjezdu s druhým nejvyšším počtem hlasů. "Jsem zaskočen, protože jsem trochu kontroverzním politikem, který vyvolává emoce, jak ty pozitivní, tak ty negativní. Ale taková má politika sociální demokracie být," konstatoval. Přeje si, aby nové vedení fungovalo tak, že se v něm budou střetávat různé názory, ze kterých vzejde jednotný postoj ČSSD. "Ale aby navenek znělo, že uvnitř sociální demokracie jsou hlasy, které je vrací do toho původního," uvedl.

Bude připomínat, že do Strakovy akademie přišli sociální demokraté v 90. letech s tím, že se výrazně postavili proti kuponové privatizaci. "Vůbec nejsme součástí mainstreamu, jsme stranou pro lidi práce, kteří mají jiné pohledy než přeliberalizovaný neomarxismus," míní. Jako příklad uvedl spor o podobu zákona o obecném referendu a navazující otázku případného vystoupení země z EU. Je podle něj na politicích, aby připravili technická pravidla hlasování, nemohou ale lidem zakazovat o něčem rozhodovat.

"Jsem přesvědčen, že máme dát najevo, že chceme být v Evropské unii, ale na druhou stranu nechci a nemohu brát lidem právo o tom rozhodovat," konstatoval. Sociální demokracie by si podle něj takovým postojem zavírala dveře k voličům. "Můžeme o tom hovořit, jestli speciální referendum, nebo speciální zákon, především nemůžeme říct lidem, že nemají právo o tom rozhodovat," uvedl k argumentu, že už současné právo dává možnost vypsat referendum zvláštním zákonem. Je si vědom, že na takové téma je třeba, aby mělo všelidové hlasování jiné parametry než obyčejné referendum.

Témata:  Jaroslav Foldyna Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy