reklama

Jeho filmy se staly oceňovanými na nejrůznějších filmových festivalech. Natočil více než 25 celovečerních filmů, z těch známějších je třeba vyjmenovat televizní film Sladké sny minulého léta, pohádku Panna a netvor, nebo vůbec první hororový český snímek Upír z Feratu. 

"Juraj, ďakujem"

O smrti Juraje Herze informoval na své sociální síti i slovenský herec Andrej Hryc. S odvoláním na Herzovu rodinu potvrdil informaci ČTK také Daniel Maršalík z České televize.

"Slovenská i česká kinematografia pred chvíľou utrpela nenahraditeľnú stratu. Jeden z najúžasnejších režisérov, akých som kedy stretol pán Juraj Herz odišiel do režisérskeho neba. Nikdy na teba nezabudnem Juraj, ďakujem, že som Ťa poznal a že som mohol s Tebou pracovať. Odpočívaj v pokoji," píše Andrej Hryc na svém facebooku.

Juraj Herz - herec i režisér

V roce 2009 získal Českého lva za celoživotní dílo. O rok později získal i na prestižním filmovém festivalu v Karlových Varech Křišťálový glóbus. 

Narodil se ve slovenském Kežmaroku 4. září 1934. Studoval fotografické umění na Umělecko-průmyslové škole v Bratislavě. Později k jeho vzdělání přibylo i loutkoherectví a režie na DAMU v Praze. 

Působil jako herec a režisér v pražském divadle Semafor v šedesátých letech a později jako režisér také v Praze na Barrandově. 

V roce 1987 emigroval do Spolkové republiky Německo, po roce 89 se vrátil zpět do Československa. Po rozdělení federace žil nadále převážně v Praze. 

Jeho filmy byly vždy něčím děsivé, ale zároveň fascinující. On sám vždycky říkal, že má hrůzu rád a rád si s ní pohrává také ve svých filmech.