Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozastavení dotačního programu drží v nejistotě 700 českých firem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Pozastavení dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ze strany Evropské komise nechává v nejistotě zhruba 700 českých firem. Ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner dostal za úkol připravit krizový plán.

Evropská komise pozastavila program o objemu 114 miliard korun kvůli vysokému počtu pochybení. "V krizovém plánu ministerstva průmyslu bude jasně popsáno, kdo v rámci vlády co udělá. Cíl je přesvědčit Brusel o tom, aby peníze deblokoval," uvedl dnes premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Hüner v úterý uvedl, že chybné projekty v rámci tohoto operačního programu pokračují. Po dobu, než je projedná Evropská komise, budou hrazeny z národních zdrojů. 

Chyby podle Hünera vznikly v letech 2015 až 2017. Tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) řídili ministři z ČSSD. "Budu iniciovat kroky k vyšetření a potrestání osob, které jsou za tyto komplikace zodpovědné," doplnil v úterý ministr.

Program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je stěžejním programem pro podporu českých podnikatelů v programovém období 2014 až 2020. Podpora z programu je zacílena přednostně na malé a střední podniky, kterých by se problémy dotkly nejvíce. Pokud by nejistota trvala delší dobu, neobešlo by se to bez makroekonomických dopadů, varoval už dříve mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Témata:  dotace Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy