Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozastavení dotačního programu drží v nejistotě 700 českých firem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Pozastavení dotačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ze strany Evropské komise nechává v nejistotě zhruba 700 českých firem. Ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner dostal za úkol připravit krizový plán.

Evropská komise pozastavila program o objemu 114 miliard korun kvůli vysokému počtu pochybení. "V krizovém plánu ministerstva průmyslu bude jasně popsáno, kdo v rámci vlády co udělá. Cíl je přesvědčit Brusel o tom, aby peníze deblokoval," uvedl dnes premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Hüner v úterý uvedl, že chybné projekty v rámci tohoto operačního programu pokračují. Po dobu, než je projedná Evropská komise, budou hrazeny z národních zdrojů. 

Chyby podle Hünera vznikly v letech 2015 až 2017. Tehdy ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) řídili ministři z ČSSD. "Budu iniciovat kroky k vyšetření a potrestání osob, které jsou za tyto komplikace zodpovědné," doplnil v úterý ministr.

Program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je stěžejním programem pro podporu českých podnikatelů v programovém období 2014 až 2020. Podpora z programu je zacílena přednostně na malé a střední podniky, kterých by se problémy dotkly nejvíce. Pokud by nejistota trvala delší dobu, neobešlo by se to bez makroekonomických dopadů, varoval už dříve mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Témata:  dotace Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy