Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rath kritizuje obžalobu v druhé části korupční kauzy

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - David Rath považuje druhou část korupční kauzy za vývar ze stejných odposlechů, které byly použity v první části případu. Spis má nyní na stole státní zástupce, který bude rozhodovat o případném podání obžaloby ke Krajskému soudu v Praze. Když o osudu případu rozhodoval poprvé, tak trvalo 11 měsíců, než kauza doputovala k soudu.

Druhá část případu se týká údajné manipulace veřejných zakázek Středočeského kraje a krajských nemocnic, konkrétně rekonstrukcí či výstavby pavilonů nemocnic v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky sanitek pro středočeskou záchrannou službu. Případ se dostal k soudu v červenci 2016, loni v lednu však byl vrácen policii k došetření.

V usnesení soud rozhodnutí zdůvodnil tím, že byly nezákonně pořízeny odposlechy, což by mělo mít za následek odstranění některých důkazů ze spisu. Soud také třeba nařídil znovu vyslechnout některé svědky. Za další nedostatek soud označil to, že se část obviněných nemohla seznámit s původním celým spisem, ze kterého pak byly jednotlivé části kauzy vyčleněny.

Podle advokáta Romana Jelínka policie při došetření kauzy vyslechla zástupce obviněných firem k tomu, zda měly nastavena protikorupční opatření. Další důkazy podle něj zajišťovány nebyly. "Důkazně je situace v zásadě stejná jako v roce 2012 a 2013, tedy těžiště stojí na prostorových a telefonních odposleších," sdělil Jelínek. Podle něj se tam sice vedou hovory o zakázkách a penězích, což ale neprokazuje nekalý úmysl nebo spáchání zločinu.

Rath dnes opět zpochybnil odposlechy pořízené policií. "Jde o druhý vývar ze stejných odposlechů. Když už je jednou pořídili, tak si práci protahují už šest let," uvedl středočeský exhejtman.

Podle Jelínka je použitelnost odposlechů zatím otevřenou otázkou, kterou možná vyřeší až Ústavní soud. Ten je posledním článkem justice, kde může rozsudek a právní spor o použití odposlechů skončit. 

Pochybnosti nad zhruba rok trvajícím došetřováním případu vyjádřil také další z Rathových obhájců Adam Černý. "Mám za to, že důkazní situace je pořád stejná," podotkl Černý. Ve vztahu k odposlechům uvedl, že je podle něj zvláštní, že záznamy z první části případu jsou použity i v té druhé. Tohoto argumentu se částečně týkalo také usnesení soudu, které případ vrátilo k došetření.

Témata:  David Rath 1 Kauza: Rath

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.