Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brabec se stane premiérem? Vedení ANO řeší další vyjednávání o vládě

Richard Brabec (ANO)
Richard Brabec (ANO)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předsednictvo a výbor hnutí ANO jednají ve Sněmovně o tom, jak má hnutí dál postupovat ve vyjednávání o vládě. Kabinet opřený o KSČM a SPD je podle premiéra v demisi Andreje Babiše zatím jedinou možností na stole.

Minulý týden zkrachovaly rozhovory mezi ANO a ČSSD o koaliční menšinové vládě podporované KSČM. Hlavním sporným bodem se stala otázka trestního stíhání premiéra kvůli financování farmy Čapí hnízdo.

Prezident Miloš Zeman v úterý doporučil Babišovi, aby ANO jednalo o vytvoření kabinetu s KSČM a SPD. "Pokud to tak vyhodnotí i hnutí, tak nezbude nic jiného než to s nimi udělat," řekl Babiš pro Mladou frontu Dnes. Preferovaným řešením pro něj je získání důvěry. "Uvidíme, s kým ji můžeme získat. Možná ještě někdo změní názor," podotkl.

Případné poškození pověsti v zahraničí při vládnutí za podpory komunistů a Okamurova hnutí SPD se nebojí. "Myslím, že jsem tam dostatečně ukázal, že jsem proevropský. Ale zároveň jsem kritik EU," dodal.

Vznik kabinetu podporovaného KSČM a SPD kritizují další parlamentní strany. Výhrady ke spolupráci s SPD ale má i část poslaneckého klubu ANO. ČSSD, KDU-ČSL a STAN avizovaly, že jsou připraveny s ANO o vládě jednat, jejich podmínkou ale je, aby v kabinetu nebyl nikdo trestně stíhaný.

Vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec při příchodu na dnešní jednání nevyloučil, že někdo z předsednictva navrhne, aby se premiérem stal on místo Babiše. "Já se k tomu taky určitě hned na začátku vyjádřím," řekl. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová řekla při příchodu na jednání, že podpora nebo tolerance ze strany SPD je pro ni nejméně vhodná forma pro sestavování vlády. "Já si myslím, že jsou ještě jiné varianty otevřené," řekla.

Témata:  Andrej Babiš Hnutí ANO vláda Richard Brabec

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy