Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obnovit jednání o vládě? ČSSD si chce nejprve vyslechnout nové podmínky ANO

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Výbor hnutí ANO dnes večer uložil vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD. Pokud hnutí ANO stojí o obnovení jednání s ČSSD, strana si představu ráda vyslechne uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček. Zvažovanou vládu ANO a ČSSD měla ve Sněmovně podle dřívějších plánů tolerovat KSČM

Hamáček na twitteru napsal, že ČSSD je vždy otevřena serióznímu jednání ve prospěch země a jejích obyvatel.

Pokud hnutí ANO stojí o obnovení jednání s @CSSD, představu si rádi vyslechneme. ČSSD je vždy otevřena serióznímu jednaní ve prospěch této země a jejich obyvatel.

— Jan Hamáček (@jhamacek) 12. dubna 2018

Statutární místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola předpokládá, že premiér v demisi a lídr ANO Andrej Babiš představí nástin nových podmínek. "Teprve poté se rozhodneme, zda se vrátíme k jednacímu stolu," napsal ČTK Zimola.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna ČTK řekl, že politika je o jednání. "Pakliže se ANO rozhodlo a deklaruje, že s námi chce jednat a přijde s nějakými novými návrhy, tak si myslím, že bychom o tom, že s námi bude jednat, měli jednat a rozhodnout," řekl ČTK místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Situaci by brzy ráno mělo probrat dlouhodobě plánované zasedání grémia strany.

ČSSD zdůvodnila ukončení předchozího vyjednávání tím, že ANO nepřistoupilo na žádnou z variant společné vlády, která by vyloučila trestně stíhaného předsedu ANO Babiše v roli premiéra. Zástupci ANO uváděli, že ČSSD odmítla velkorysé návrhy hnutí, protože chtěla získat post ministra vnitra.

Na víkendovém sjezdu sociální demokracie jasně převažovalo pozitivní hodnocení ukončení rozhovorů, které pak účastníci sjezdu vzali na vědomí. Delegáti v Hradci Králové kritizovali, jak se Babiš během vyjednávání směrem k ČSSD vyjadřoval a choval.

Vesměs zaznívalo, že obnova jednání by byla přípustná jen v případě, kdy by Babiš netrval na své účasti ve vládě.

"Tohle bude těžké sousto," komentoval nejnovější vývoj v jednání o vládě místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz ČTK odpověděl, že je to pozitivní krok, který může využít dosaženého programového kompromisu. ČSSD a ANO se před ukončením rozhovorů shodovaly v tom, že v oblasti programu nalezly víceméně kompletní shodu, dohodu však zhatily neshody v personáliích.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO vláda Jan Hamáček Jaroslav Foldyna

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy