Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka novorozenci rozbila lebku, pak ho odložila do babyboxu. Odsedí si 17 let

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Plzeň - 30letá žena dostala 17 let vězení za vraždu novorozeného syna. Dítě mělo četné zlomeniny lebky, otok mozku a krvácení do mozku a druhý den v nemocnici i přes vysoce odbornou péči zemřelo. Rozsudek Krajského soudu v Plzni není pravomocný, žena se proti němu na místě odvolala. Za vraždu jí hrozilo 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Podle soudu žena porodila loni 23. července sama po utajovaném nechtěném těhotenství zdravé, životaschopné dítě a hrubou zevní silou mu způsobila těžká poranění hlavy. Když ji v koupelně vyrušila její matka, nechala jí, aby plačící dítě odnesla do babyboxu.

"Usmrtila dítě, které nedostalo žádnou šanci na život. Usmrtila ho bezprostředně po porodu. Jednání, kterého se dopustila, pro něj není, podle našeho názoru, špetka omluvy," konstatoval předseda senátu.

Obhájce Vít Zahálka uvedl, že na jeho klientku neukazuje žádný přímý důkaz a ani nepřímé důkazy jednoznačně její vinu neprokazují. Podle jeho mínění nebylo přesvědčivě prokázáno, kdy přesně utrpělo dítě devastující poranění hlavičky. Kromě obžalované a její matky na něj při vyjmutí z babyboxu, převozu sanitkou a pak v nemocnici sahalo několik zdravotníků. Zpočátku si ale nikdo z nich nevšiml poranění hlavy. "Při zranění takového charakteru by to ale muselo být zjevné okamžitě," uvedl a obvinil soud, že nevystupuje nestranně.

"Z provedených důkazů vyplývá, že již při přijetí jevil poškozený několik výrazných známek nedobrého zdravotního stavu," namítl soudce. Dítě mělo četné hematomy na zádech a rukou, bylo nutné odsávání krve z úst, mělo napjatou velkou fontanelu, špatné krevní testy, bylo třeba dechové podpory. Dítě bylo na jednotce intenzivní péče. "Nemáme žádné pochybnosti o tom, že již při přijetí do fakultní nemocnice byl zdravotní stav poškozeného špatný," zdůraznil soudce. 

Loni 23. července se alarm na babyboxu v Plzni rozezněl dvakrát během rána. Postupně do něj byli náhodně a nezávisle na sobě odloženi dva novorození chlapci. I to byl jeden z argumentů obhajoby, která naznačovala, že děti mohly být zaměněny. To ale vyloučily testy DNA.

Znalci u soudu řekli, že porod byl předčasný a překotný. Dítě se narodilo zřejmě ve 34. týdnu, kdy děti běžně přežívají. Domnívají se také, že žena nejednala v takzvaném rozrušení z porodu, neboť byla zpětně schopná jeho průběh podrobně popsat.

Témata:  vražda děti Plzeň soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy