Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skauting je na vzestupu, skautů už je přes 60 000

Mládež, ilustrační fotografie
Mládež, ilustrační fotografie
Foto: KreBul.cz **www.krebul.cz**

Praha - Po celé ČR je 2148 skautských oddílů, na jejichž fungování se podílí zhruba 7000 dospělých dobrovolníků. V posledních letech zřejmě skautů přibývá i díky dětem ze silných ročníků narozených kolem roku 2008. Za posledních 12 let mírně stoupl podíl dětí ve skautu proti dospělým. Děti tvoří zhruba dvě třetiny členů.

Zhruba o třetinu vzrostl od roku 2006 počet skautů. V současnosti je jich 60.522. Za poslední rok byl nárůst členů českého skauta nejvyšší, a to přibližně o 2700.

Nejvíc je skautů v Jihomoravském kraji, kde jich oddíly navštěvuje 8921, následuje Středočeský kraj s 8030 členy, v Praze působí 7389 skautů. V Jihomoravském kraji přibylo za poslední rok vůbec nejvíce skautů, a to 644. Naopak nejméně skautů má Karlovarský kraj. Je jich tam 732. Před ním jsou na posledních místech Ústecký a Liberecký kraj, kam se ke skautu hlásí 2015, respektive 2607 lidí.

V Ústeckém kraji byl nicméně za poslední rok nejúspěšnější nábor v poměru k počtu členů. Přibylo tam 180 skautů, což je nárůst o 9,81 procenta. Podle předsedy Krajské rady Junáka - českého skauta v Ústeckém kraji Aleše Zemana je to výsledek práce z předchozích let, kdy se Junák zaměřil více na vzdělávání a do svého programu zapojil i další mládežnické organizace.

Naopak v Karlovarském kraji, který má nejmenší počet obyvatel, skautů ubylo. "Bohužel některá střediska děti již nepřijímají - protože nemají vedoucí, kteří by byli kvalifikovaní a mohli děti vést," uvedl mediální zpravodaj tamější Krajské rady Junáka - českého skauta Martin Dvořák. Příčinu vidí v tom, že se kvůli špatné nabídce práce mnoho mladých lidí z kraje stěhuje jinam a populace v kraji postupně stárne.

Skauting se v Česku těší důvěře rodičů, z nichž mnozí byli v dětství sami skauti a nyní chtějí dopřát podobné zážitky potomkům. "Na rozdíl od kroužků zaměřených na výkon nebo na jednu konkrétní činnost skaut poskytuje prostředí, které je schopné přijmout jakékoliv dítě - ať má mimořádný talent, nebo je plaché či trochu nemotorné," uvedla Trojak. Lákadlem je podle ní také program, který je atraktivní i pro současnou "počítačovou" generaci - tradiční aktivity typu lasování, vaření na ohni či uzlování doplňují moderní sporty či práce s GPS navigací.

Jedná se o největší hnutí pro děti a mládež na světě. Vzniklo v roce 1907 v Anglii. V současnosti se mu ve 216 zemích světa věnuje přibližně 50 milionů dětí a mladých lidí. V Česku se v sobotu 21. dubna stovky skautů vydají na mohylu Ivančena, která je vzpomínkou na skauty popravené nacisty v roce 1945. V úterý 24. dubna pak na různých akcích oslaví svátek svého patrona svatého Jiří.

Témata:  skauti život děti dětské tábory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy