Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odvracejí se komunisté od Babiše? Nelíbí se jim jeho postoj k Sýrii

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Komunistům podle jejich místopředsedy Josefa Skály vadí, že premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a další ministři podpořili útok Západu v Sýrii. Téma chce KSČM otevřít při jednáních s ANO o toleranci vládě.

Babiš v sobotu označil zásah v Sýrii za nevyhnutelný. Ministr zahraničí Martin Stropnický uvedl, že bylo třeba dát najevo, že použití chemických zbraní je nepřípustné. Zásah důrazně odmítly SPD a právě KSČM. Komunisté měli přitom už dřív výhrady k tomu, že Česko vydalo do Spojených států ruského hackera Jevgenije Nikulina. KSČM nesouhlasila ani s vyhoštěním tří členů ruského diplomatického personálu v reakci na otravu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii.

"Agrese proti Sýrii nemůže nebýt velké téma při jednání s ANO. Tím spíš, že už se jedná o třetí krok stejným směrem. My bychom byli spokojeni třeba v případě, že by se premiér Andrej Babiš zavázal, že se bude řídit ustavujícím dokumentem NATO - Washingtonskou smlouvou, kde její první článek říká, že vojenskou sílu lze použít v případě vnějšího napadení nebo na základě rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. Tentokrát to bylo porušeno brutálně," uvedl Skála v pořadu Partie televize Prima. Pokud se k tomu Babiš nezaváže, Skála podle svých slov začíná mít s případnou podporou vládě velký problém.

Pokud jde o jednání o nové vládě, ANO se nyní rozhodlo vrátit k rozhovorům s ČSSD poté, co část poslanců i někteří čelní představitelé hnutí dávali najevo, že nesouhlasí s tím, aby se na vládě podílela SPD.

Témata:  KSČM Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy