reklama

"Zastávám jednoznačný názor, že ozbrojený útok na jakoukoli zemi může být proveden pouze s mandátem Rady bezpečnosti Organizace spojených národů. Jediná výjimka, kterou uznávám, je, když se jedná o ozbrojený útok na islámské teroristy, jako je tomu například v Afghánistánu. To samozřejmě není případ Sýrie," řekl Zeman.

V rozhovoru pro Frekvenci 1 označil nálet za kovbojskou akci. "Rád bych upozornil na fakt, že do Sýrie se začínají vracet první uprchlíci, což je nesmírně pozitivní zpráva. Jestliže nějaký kovbojský projekt tuto pozitivní zprávu brzdí, tak je to mírně řečeno chyba," řekl.

Podle českého prezidenta Západ "rozvrtal" Blízký východ. Zmínil invazi do Iráku a podporu povstalců v Libyi, obě operace označil za nesmysl. Podle něj zasahování do Sýrie znamená třetí opakování stejné chyby. "Inteligent udělá jednu chybu a pak ji neopakuje. Člověk s průměrnou inteligencí, spíše debilitou, udělá dvě chyby za sebou. A co říci o těch, kdo udělají tutéž chybu třikrát," řekl prezident.

Zeman se dnes setkal s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který jednání o sestavení vlády vede. Po schůzce řekl, že není na něm, aby vládu sestavoval. Ať mu Babiš přinese jakoukoli ze dvou zmíněných variant, podepíše ji, dodal.

Jednání mezi ANO a ČSSD minulý týden zkrachovala na personáliích, i když předtím obě uskupení nalezla programovou shodu. ČSSD vadila účast trestně stíhaného Babiše ve vládě, ANO od jeho nominace odmítlo ustoupit a nesouhlasilo ani s tím, že by jako garanci nezávislého vyšetřování přenechalo sociálním demokratům ministerstvo vnitra.

Zeman po krachu jednání doporučil Babišovi, aby jednal s SPD a KSČM. Ve čtvrtek se ale proti tomu postavil výbor hnutí ANO. Babiš na facebooku uvedl, že pro část poslanců byla podpora od SPD nepřijatelná, krajští politici se zase obávali odlivu lidí z kandidátek pro podzimní komunální volby.

Zeman dnes připomněl, že Babiš tento týden uváděl, že prezidentovo doporučení pro sestavování vlády bude považovat za zásadní. "Jak se někdy politikům s jejich hnutím nebo stranou stává, přijel na zasedání hnutí ANO a zjistil, že všechno je jinak. To už tak bývá," řekl prezident.