reklama

Stropnický po útoku uvedl, že česká diplomacie vnímá noční útok USA, Británie a Francie v Sýrii jako jasný vzkaz těm, kdo by chtěli pokračovat v chemických útocích. Kdyby mezinárodní společenství čekalo se zásahem v Sýrii na mandát RB OSN, stalo by se pasivním svědkem až spolupachatelem chemických útoků, upozornil.

Stropnický řekl, že americká strana Česko o útoku informovala, neupřesnil, zda se to stalo ještě před zásahem, nebo až v jeho průběhu.

Jeho slova pořádně vytočila poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. „Ještě někdo pochybuje, že je ministr Stropnický hlupák? U mě tímto svým prohlášením povýšil svoji hloupost na druhou. Věřte, že jsem se musel hodně krotit, abych napsal jen toto. S takovým člověkem žádná vláda moji důvěru nikdy nedostane!“ vzkázal naštvaný politik.

Hodně kritický je také jeho stranický kolega a europoslanec Jaromír Kohlíček. „Syrské jednotky dosáhly významných úspěchů na různých místech. Hlavně definitivně zlikvidovaly enklávu nazývanou Gúta nedaleko od Damašku. I v době mé návštěvy (na fotografii s Basadem Asadem na jaře 2017) v hlavním městě z tohoto prostoru v noci byl veden noční přepad. Opět se našla laboratoř a skupina expertů nemohla v době útoku jet na místo kde byly údajně chemické látky použity,“ shrnuje europoslanec.

Také on se pustil do českého ministra zahraničí. „Trapné vystoupení ministra Stropnického a dalších členů vlády jsou fackou do tváře každého myslícího člověka. Jsem zvědav, jaká další hloupá provokace bude následovat. Pozice T. Mayové je totiž ve Velké Británii stále vratká a "rozhodná" akce je šancí na zlepšení jejího obrazu před veřejností Spojeného Království. Životy kohokoliv při těchto akcích nehrají žádnou roli,“ tvrdí Kohlíček.