Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nakupují více zboží pod vlastní značkou řetězců, oproti Němcům ale zaostávají

Účtenky, ilustrační fotografie
Účtenky, ilustrační fotografie
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - Češi oproti Němcům či Rakušanům stále kupují výrazně méně zboží pod vlastní značkou obchodníků, nicméně jistý pokrok tady je. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti GfK.

Prodeje zboží prodávaného pod privátní značkou obchodních řetězců loni po letech stagnace mírně ožily. Jejich podíl na celkových prodejích potravin a drogerie stoupl v ČR na 21,2 procenta, zatímco v posledních letech se pohyboval kolem 20 procent. 

V Německu tento podíl loni dosáhl 37 procent, v Rakousku 32 procent. I na Slovensku (27 pct) a v Maďarsku (28 pct) je zboží pod značkou řetězců úspěšnější.

"Vidíme mírný nárůst a posílení dražších privátních značek. Velmi podobný trend je i na Slovensku, Polsku, Maďarsku kde také narůstají nákupy zboží pod privátní značkou stejně jako v ČR," uvedl Ladislav Csengeri z GfK.

V řetězci dm drogerie dosahuje podíl sortimentu vlastních privátních značek na celkových tržbách 33 procent. Kaufland za loňský rok registruje mírný nárůst prodejů zboží pod privátní značkou. Diskonty Lidl, ve kterých dlouhodobě tvoří privátní značky více než 80 procent nabídky, tento sortiment rozšiřují. 

V porovnání se západními zeměmi má ČR ale mnohem vyšší procento zboží prodaného ve slevových akcích. Ceny značkového zboží se díky velkým slevám blíží cenám zboží pod privátní značkou a jeho prodeje jsou tak nižší než v západní Evropě.

V ČR v rámci nejprodávanějších potravin generují privátní značky největší část z tržeb u smetany (37 procent) a kuchyňských olejů (36 pct). Naopak nejméně se pod vlastní značkou řetězců prodá piva (pět procent) a hořké bylinné likéry (dvě procenta), ukazují údaje společnosti Nielsen.

Témata:  obchody nákupy Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy