Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kauze zakázek České pošty byla uzavřena další dohoda o trestu, Bílek přiznal vinu

Česká pošta, ilustrační fotografie
Česká pošta, ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Bývalý ředitel odboru investic České pošty Jiří Bílek se přiznal v případu, který se týká manipulování tendrů. Dnes před soudem uzavřel dohodu o trestu, která spočívá v tom, že zaplatil 10.000 korun. Peníze půjdou na pomoc obětem trestných činů. Více potrestán nebude. ČTK to po jednání řekl státní zástupce Zdeněk Matula, který se případem zabývá. Dohodu o vině a trestu v minulosti uzavřel také s dalšími obžalovanými. Nyní v případu figurují poslední čtyři obžalovaní a tři firmy, mezi které patří také společnost Agrotec spadající do svěřenských fondů premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a manažer této firmy.

První část obžaloby se týká pěti zakázek na úpravy interiérů pošt nebo modernizace přepážek na pobočkách v různých místech Česka, které byly vypsány mezi roky 2012 a 2014. Někdejší zástupce generálního ředitele pošty Richard Soldán, ředitel odboru investic Jiří Bílek, ředitel nákupu a zásobování Jiří Kouba a referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata Jakubcová podle spisu umožnili, aby tendr získaly předem domluvené firmy.

Bílek figuroval u jednoho skutku, který se týkal tendru na výměnu oken na znojemské poštovní pobočce. Podle obžaloby zajistil, aby se ho účastnily předem vybrané firmy, mezi kterými byl i skrytý i budoucí vítěz tendru, o němž bylo rozhodnuto předem. Podpis smlouvy se nakonec nestihl, jelikož v kauze začala pracovat policie, která podezřelé pozatýkala. Matula podotkl, že u tohoto skutku nevznikla žádná škoda a Bílek nebyl členem organizované skupiny. "Soud vyhověl našemu společnému návrhu na narovnání a zastavil trestní stíhání," řekl ČTK Matula.

Státní zástupce se už dříve dohodl na trestu i s dalšími obžalovanými v případu. Koubovi soud vyměřil 163 dní ve vězení. Majitel stavební firmy Ervín Kolárovský, jehož firma vyhrála zmanipulovaný tendr, dostal 203 dní ve vězení. Oba musejí také zaplatit peněžitý trest zhruba 150.000 korun. U dalších dvou lidí soud upustil od potrestání nebo je obžaloby zprostil. Osvobození se týká Jakubcové, u které se ukázalo, že plnila požadavky nadřízených. Celkem tak skončilo stíhání pěti lidí, s šestým obžalovaným je dohoda o trestu na spadnutí.

Matula zdůraznil, že tento postup není nestandardní, a naopak může urychlit trestní řízení v případě, kdy se obžalovaní k trestné činnosti přiznají. "V těchto případech doznání nebo prohlášení, že daný skutek spáchali, byla výrazná polehčující okolnost, kterou potom státní zástupce bere v potaz, a myslím si, že je to pro ně výhodné," uvedl Matula. Se zbývajícími obžalovanými bude soud pokračovat 20. června

Druhá část obžaloby se týká manažera Agrotecu Pavla Richtera a někdejšího ředitele poštovní sekce řízení dopravy České pošty Patrika Zeithamla, který podle spisu zařídil, aby pneumatiky poště dodával Agrotec. V letech 2012 až 2014 pošta koupila 12.512 pneumatik za více než 34 milionů Kč. Bez zadávacího řízení podle obžaloby pošta od firmy nakupovala v roce 2012 a 2013 také náhradní díly do aut za téměř 17 milionů Kč.

Témata:  Česká pošta Agrotec

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy