Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za střelbu na Roma v Chomutově si má pachatel odsedět 12,5 roku ve vězení

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Ústí nad Labem - Petr Benda má za loňskou střelbu na sídlišti v Chomutově, při níž zemřel čtyřiatřicetiletý Rom, strávit 12,5 roku ve vězení. Ústecký krajský soud dnes Bendu potrestal za vraždu s rozmyslem a poškození cizí věci. Skutek neměl rasový podtext. Trest je na samé spodní hranici trestní sazby, Bendovi hrozilo až 20 let vězení.

Incident se odehrál loni 27. května kolem 3:00 v noci v Jirkovské ulici u bloku panelových domů. Podle soudu se muž rozhodl zastavit dodávku, která podle svědectví jeho matky jezdila kolem a narážela do jiných aut i do lidí.

Obžalovaný vyběhl ven a vystřelil minimálně třináctkrát na dodávku, která jela rychlostí asi sedm až osm kilometrů za hodinu. Zbraň držel dlouhé roky legálně. Roma za volantem několikrát zasáhl, mimo jiné do hrudníku a zad. Muž následkem těžkých zranění zemřel. Střelec pak počkal na policii. Zatímco Benda byl střízlivý, oběť byla pod vlivem alkoholu a marihuany.

Kromě vraždy soud vyměřil trest i za poškození cizí věci, tedy za střelbu poničenou dodávku. Soud zároveň přiznal nemajetkovou újmu rodině oběti ve výši 2,5 milionu korun. Blízcí zastřeleného žádali dvojnásobek.

Témata:  střelba v ČR Chomutov soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy