Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečná chřipka? Virus v letošní sezoně zabil už 225 Čechů

Nachlazení, ilustrační fotografie
Nachlazení, ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Na následky komplikací způsobených chřipkou v letošní sezoně v Česku zemřelo do minulého pátku 225 lidí. Z toho 180 lidí bylo starších 60 let, ostatní byli mladší, jednomu pacientovi, který chřipce podlehl, nebylo ještě ani pět let. S vážným průběhem nemoci skončilo v nemocnici 644 lidí. Informoval o tom na svém webu Státní zdravotní ústav. Loni v nemocnicích skončilo přes 300 lidí a 114 jich zemřelo.

Minulý týden bylo v zemi 833 nemocných na 100.000 obyvatel, proti předchozímu týdnu tak počet lidí s akutní respirační nemocí klesl o 8,3 procenta. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová už koncem března uvedla, že letošní epidemie chřipky je u konce, a podle aktuálních údajů zdravotního ústavu nemocnost dál klesá ve všech věkových skupinách s výjimkou skupiny nad 60 let.

Právě pro seniory a chronické pacienty s nemocemi jako cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce je chřipka nejnebezpečnější. Úmrtí na chřipku a související zápal plic při epidemii je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací nemocí srdce a plic, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob, jako je například infarkt, mozková mrtvice, angina pectoris nebo vysoký krevní tlak.

Epidemie chřipky letos začala počátkem února, což bylo oproti předchozímu roku asi o měsíc později.

Témata:  chřipka nemoc zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy