Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O víkendu se sjedou komunisté, o pozice ve vedení je rekordní zájem

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Nominace na pozici předsedy KSČM před sobotním sjezdem komunistů v Nymburku získalo deset uchazečů včetně stávajícího šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který dal funkci k dispozici po podzimní prohře ve sněmovních volbách. Více než tři stovky delegátů budou vybírat také místopředsedy, zatím přitom není jasné, kolik sjezd určí míst v předsednictvu, nyní má KSČM dva řadové místopředsedy. O post má zájem 25 uchazečů.

Vedle mimořádných voleb bude sjezd řešit i postoj k vznikající vládě ANO, kterou vyjednavači KSČM slíbili tiše podpořit. Očekávání vzbuzuje také projev prezidenta Miloše Zemana. Jeho kritici připomínají, že to bude poprvé po sametové revoluci v roce 1989, kdy hlava státu promluví na sjezdu strany, která navazuje na někdejší KSČ a jejíž někteří členové zpochybňují utlačovatelskou roli komunistů v druhé polovině minulého století.

Jednodenní sjezd se odehraje za dohledu policie, a to nejen kvůli účasti prezidenta na jeho dopolední části. Na poledne svolali před místo sjezdu, Obecní dům v Nymburku, demonstraci odpůrci KSČM.

Filip má podporu největšího počtu okresů, za něj se zařadili jeho dlouhodobý oponent a místopředseda Josef Skála a reprezentantka mladší tváře strany europoslankyně Kateřina Konečná.

Třiašedesátiletý Filip vede KSČM 12 let. Na podzim, kdy komunistům klesl počet poslaneckých mandátů z 33 na 15, oznámil, že dá svoji funkci k dispozici. Současně díky konstelaci ostatních stran ve Sněmovně začal jednat s předsedou ANO Andrejem Babišem o tiché podpoře jeho vlády. Podle komentátorů paradoxně při ubývání voličů KSČM tak roste vliv komunistů. Filip obhájil funkci místopředsedy dolní parlamentní komory a komunisté získali i další funkce. Roztržku s vládním hnutím ANO způsobilo nezvolení někdejšího člena pohotovostního pluku Zdeňka Ondráčka, který zasahoval proti protirežimním shromážděním, do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Rozpory panují mezi komunisty a vládním hnutím i kvůli zahraniční politice, komunisté Babiše například kritizují za postoj vůči spojeneckému působení v Sýrii. Očekává se, že by sjezd mohl v tomto ohledu přijmout usnesení. Protože nikdo z relevantních kandidátů na předsedu nezpochybňuje budoucí podporu Babišově vládě, není pravděpodobné, že by sjezd nedal spolupráci s ANO zelenou.

Zda Filip svoji funkci uhájí, není ani podle znalců poměrů uvnitř KSČM jasné. Skála označovaný někdy za stalinistu nabízí razantnější a radikálnější názory a postupy než Filip, kterého mnozí označují za pragmatika moci. Podle zastánců liberálnějšího křídla strany se neosvědčila jejich spolupráce, když Skála jako hlavní ideolog zastával pozici místopředsedy KSČM. Podle Konečné vedla k volební prohře statičnost, formalismus a rutinérství. KSČM musí podle ní mít znovu vize a jít za jejich prosazováním, chce, aby komunisté výrazněji prosazovali levicová témata.

Ačkoli média projevila vzhledem k možnému novému postavení komunistů o sjezd větší zájem než v minulosti, plánují organizátoři jednání odpoledne po odjezdu prezidenta uzavřít a výsledky novinářům sdělit po jeho skončení. Je ale možné, že sjezd tento záměr upraví.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip komunismus Josef Skála

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy