Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oprava Pandurů se protáhne, bude hotová až koncem roku 2019

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha 18. dubna (ČTK) - Až koncem roku 2019 má být hotova oprava čtyř z pěti obrněných vozidel Pandur, která na podzim 2016 havarovala na silnici u Tábora.

Poškozená vozidla dostanou nové korby, informoval dnes zpravodajský web Českého rozhlasu iRozhlas. Podle ministerstva obrany tak dlouhý výpadek v provozu čtyř obrněnců neohrožuje bojeschopnost armády.

Pětice pandurů a osobní auto havarovaly 4. listopadu 2016 v Táboře Čekanicích. Hlavní příčinou nehody bylo podle policie nedodržení dostatečné vzdálenosti mezi vozidly. Tři vojáci za prohřešek dostali pokutu 2000 korun.

Jeden z pandurů byl při nehodě poškozen lehce, a byl opraven u mateřského útvaru, uvedl iRozhlas. U zbývajících čtyř transportérů došlo k vážnějším poškozením, a proto je armáda odeslala do kopřivnické společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV). "Předpokládaný termín dokončení oprav je stanoven do konce roku 2019," řekla rozhlasu mluvčí Armády ČR Vlastimila Cyprisová.

U havarovaných pandurů byly podle mluvčí zjištěny mimo jiné deformace korby různého rozsahu. "Vzhledem k tomu, že se jedná o svařence pancéřových plátů, bylo rozhodnuto z důvodu bezpečnosti a dodržení stanovené odolnosti vozidel vyrobit nové korby a osadit je z části starými a z části novými skupinami," sdělila Českému rozhlasu. Dodala, že poté bude možné stanovit výši škody.

Armáda disponuje 107 pandury. Uzpůsobeny jsou třeba jako bojové vozidlo pěchoty nebo jsou ve zdravotnické verzi. Všechny z nich jsou obojživelné.

Fakt, že čtyři obrněná vozidla budou tři roky mimo provoz, nepředstavuje podle ministerstva obrany problém. "Byť tato oprava potrvá déle, v žádném případě není ohrožena bojeschopnost ani důvěra veřejnosti," řekla rozhlasu mluvčí resortu Jana Zechmeisterová.

Témata:  obrněná vozidla Armáda České Republiky Ministerstvo obrany České republiky dopravní nehody doprava

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy