reklama

Ovčáček se pohoršuje nad tím, jaké otázky mu kladli novináři pořadu Newsroom České televize. „Poslechněte si mé odpovědi na otázky kádrováckého pořadu Newsroom ČT24, který považuji za totální dno české žurnalistiky,“ uvedl mluvčí na twitteru. Otázky se týkaly Ovčáčkových komentářů k útoku v Sýrii. Na twitteru se Ovčáček pustil do ostrých střetů s některými uživateli, dokonce je vyzýval, aby vzali zbraň do ruky a šli bojovat do první linie. Jedním z nich byl i válečný veterán, který už v zahraniční misi působil Novináře proto zajímalo, nakolik šlo o vyjádření Hradu a nakolik to byly reakce samotného Ovčáčka.

„Paní redaktorko, byla to má vyjádření, která jsou v souladu s názorem Hradu. Nevím, co se vám na tom nelíbí,“ divil se mluvčí. „Patrně kádrové oddělení Newsroom, který já považuji za špínu české žurnalistiky a špínu televizního vysílání, hodlá udělat další pěkný seriál pro svých 90 tisíc diváků. Čiňte tak, já se tím budu bavit,“ vysmál se ČT mluvčí Miloše Zemana.

Novinářka se poté přímo zeptala na hádku s válečným veteránem a na to, zda i v tomto případě šlo o názor Hradu. „Podívejte se, paní redaktorko, Je mi úplně jasno, kam bude vaše reportáž mířit. Pokud někdo, kdo se ještě zaštiťuje tím, že je válečný veterán, útočí na mne na twitteru nevybíravým způsobem, tak jsem slušnou formou odpověděl,“ poučoval Ovčáček novinářku.

„Já si myslím, že jestliže někdo touží po válce mezi Spojenými státy a Ruskem, nechť jde příkladem, nechť jde do první linie. To je vše, je to můj názor, na který mám právo. Že se na mě někdo snaží tímto způsobem útočit, to je prostě součástí mé práce. Za ta léta, co pracuji pro pana prezidenta, jsem se s tím setkal mnohokrát. A zrovna od České televize mě to nepřekvapuje. Vy patříte přesně k těm, kteří by si takovou válku přáli,“ nařkl novinářku ČT.

Ta se ale nenechala odbýt a poukázala na to, že už v roce 2016 kancléř Vratislav Mynář Ovčáčkovo vystupování na twitteru řešil a uvedl, že byla stanovena určitá pravidla. Zajímalo ji proto, zda byla teď stanovena nějaká nová pravidla. Mynář totiž prohlásil, že se na zmíněné Ovčáčkovy tweety o Sýrii podívá. Podle mluvčího ale žádná kontrola neproběhla. „Žádná pravidla kromě toho, že nesmím ve svých vyjádřeních překročit názorový rámec pana prezidenta, také neproběhla. Jsem svobodný člověk, vyjadřuji se svobodně. O tom, jak se vyjadřuji na twitteru a jestli je s tím spokojen, se rozhoduje prezident republiky,“ říká Ovčáček.

Zatím prý ale ze strany prezidenta žádnou výtku neslyšel – stejně jako od Mynáře. Vyjádření totiž podle něj bylo v součásti názorového rámce. „To znamená odsouzením útoku na Sýrii bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Chápu, že se snažíte vyhrabat a vytvořit nějaký další skandál z Pražského hradu. Přesně vím, jak vaše reportáž bude vypadat, protože je úplně jedno, co tady v tuto chvíli říkám, ale to je vše, co se s tím v tuto chvíli dá udělat,“ kritizoval práci novinářů ČT.

Podle něj ale žádný problém neexistuje. „S panem kancléřem jsme se ujednotili v jednotném názoru, že opravdu pan kancléř nebude stát na straně Miroslava Kalouska, Jiřího Drahoše nebo Jaromíra Štětiny, kteří na mě nevybíravým útokem útočili na sociálních sítích. A pokud jde o válečné veterány, já mám plné právo svým názorem reagovat na názory někoho jiného, pokud nepoužívám tvrdé výrazy, tak je to mé plné právo,“ hájil se mluvčí. „Myslím, že ve svobodné společnosti mi nikdo tohle nemůže zakazovat. Že by to Česká televize ráda udělala, to už je její problém,“ tvrdil.

Následně také novinářku nařkl, že posunuje význam toho, co vlastně řekl. „Ve vaší reportáži se objeví, že pan prezident souhlasí s tím, že jsem se nějakým způsobem vyhranil vůči vyjádření válečných veteránů. Celá ta reportáž bude jenom o tomto – je to jasné od začátku. Znovu opakuji, považuji za zbabělé, když se někdo při útoku na mou osobu schovává za to, že byl válečným veteránem. Já si válečných veteránů vážím, ale nevážím si lidí, kteří volají po válečném stavu a snaží se zatáhnout svět do válečného stavu mezi Spojenými sáty a Ruskou federací, to je celá záležitost. To, že vy z toho uděláte tuto reportáž a budete se snažit něco tvrdit, na to už jsme zvyklí – vzhledem k tomu, jak váš pořad vypadá,“ dodal mluvčí.