Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

MPSV podalo další trestní oznámení kvůli zakázkám bývalého vedení, Marksová se brání

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vedení ministerstva práce podalo další trestní oznámení kvůli zakázkám na informační systémy, které zadalo předchozí vedení resortu. Podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství se týká manažerského informačního systému a služeb systémové integrace a je na neznámého pachatele. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Podle bývalé ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) se nynější vedení ministerstva snaží ji a její tým dehonestovat a úmyslným jednáním poškozuje jejich dobré jméno. Zváží proto právní kroky.

Marksovou ve funkci po loňských podzimních volbách vystřídala Jaroslava Němcová (ANO). Ministryně v demisi svou předchůdkyni a její tým za stav informačních systémů a zakázky na ně kritizuje. Vedení ministerstva podalo už několik trestních oznámení, a to kvůli zabezpečení kanceláří, skartaci dokumentů či zakázce na ekonomický systém resortu. ANO přitom nyní znovu vyjednává s ČSSD o vytvoření společné vlády.

"Po předchozím vedení řešíme celou řadu problémů," uvedla Němcová. V tiskové zprávě ministerstvo uvedlo, že "se lze domnívat, že bývalé vedení resortu po sobě zanechalo celou řadu problematických projektů". Podle Němcové mohla v případě manažerského systému a služeb systémové integrace resortu "vzniknout další škoda značného rozsahu".

Marksová ČTK sdělila, že považuje postup nynějšího vedení resortu za skandální. "Jde o úmyslné jednání, které bez důkazů poškozuje dobré jméno bývalého vedení a bývalé ministryně Michaely Marksové," uvedl tým bývalé šéfky resortu práce.

Chystá obranu. "Na základě smyšlených a vykonstruovaných obvinění učiní bývalé vedení ministerstva všechny kroky k očištění svého dobrého jména a zváží všechny možné právní kroky proti ministryni (Němcové) a jejím spolupracovníkům, kteří se na tomto skandalizování bývalého vedení ministerstva podílí," sdělil ČTK tým Marksové.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Michaela Marksová-Tominová EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy