Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek setřel Zemana: Vždycky udělá maximum, aby se zalíbil Rusku

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – TOP 09 varuje, že postoj premiéra v demisi Andreje Babiše k odvetě za chemické útoky v Sýrii zhoršuje pozici České republiky v zahraničí. Babiš nejdřív akci podpořil, po schůzce s prezidentem ale otočil a od vlastního stanoviska se distancoval. TOP 09 proto vyzvala vládu, aby se příště jednoznačně postavila za své spojence.

Podle TOP 09 nelze použití chemických zbraní proti vlastnímu obyvatelstvu přejít nebo pouze volat po diplomatickém řešení. „Odveta Spojených států, Velké Británie a Francie byla naprosto na místě. Tyrani rozumí jen síle a používání chemických zbraní nemůže vyspělá společnost tolerovat,“ uvedl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Česká vláda ale svým spojencům jednotné stanovisko podle TOP 09 sdělit neuměla. Česká zahraniční politika se tak prý stává nečitelnou, což ubližuje pověsti České republiky jako spolehlivého partnera.

„Názorové obraty premiéra v demisi nás můžou v mezinárodních vztazích přijít velmi draho. Pokud nás v zahraničí nebudou brát vážně, můžeme na prosazování vlastních zájmů zapomenout,“ uvedl Kalousek.

V té souvislosti kritizoval i prezidenta Miloše Zemana. „Pan prezident udělá vždycky maximum, aby se zalíbil Rusku, které má v současné době v Sýrii své zájmy. Zdůrazňuji, že za zahraniční politiku státu odpovídá vláda kontrolovaná Poslaneckou sněmovnou. Prezident republiky tvůrcem zahraniční politiky není,“ upozorňuje Kalousek.

Podle TOP 09 je nyní potřeba, aby se Česká republika uměla v budoucnu postavit za své zahraniční partnery. „Vyzýváme proto vládu, aby její zahraničněpolitická stanoviska byla jednoznačná a konzistentní. Současně jsme přesvědčeni, že vláda se musí umět jasně postavit za spojence, kteří nám pomáhají zajistit naši bezpečnost,“ dodal Kalousek.

Témata:  TOP 09 Miroslav Kalousek Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy