reklama

Podle tajné nahrávky, kterou měla MF DNES získat, měla dvojka SPD v Pardubicích Jiří Langr, k později vyloučeným prohlásit „Špiníte jméno SPD! Dělali jste v krajských volbách osobní kampaň! Vynášíte informace a děláte si, co chcete.“ Co mělo být důvodem vyloučení? Podle vyloučených spor o letáčky, které z vlastní iniciativy dali vytisknout. Prý se může používat pouze jméno Tomia Okamury.

Skutečným důvodem pak měly být spory o místa na kandidátkách před podzimními volbami. „Jako malá děcka na pískovišti. Řeší se nesmysly, lidé, kteří si dovolí cokoliv říct, jsou vyhozeni. V našem okrese SPD v žádném případě nedá dohromady už ani kandidátku do voleb,“ vysvětluje podnikatel Jan Nový z Králíků, autor plakátů, ve kterých oznamoval svou kandidaturu za SPD.

Další vyloučená ze stejného důvodu, Natálie Kodýtková na nahrávce MF DNES tvrdí: "Za to, že jsem vylepila plakáty SPD, mě vyloučíte? Já jsem se ničím neprovinila, takže já mám svědomí čisté. Přísahám!“ O chvíli se do diskuse přidává s kritikou vedení a organizace strany další člen „Nikde v žádné organizaci jsem nezažil takových hádek jako v SPD. Jsem z toho zklamaný, jeden obviňuje druhého, pomlouvá a špiní.“ Předseda pardubické SPD, poslanec Jiří Kohoutek, se k celé situaci nevyjádřil.

Horší situace je v Brně. Zde po sporech bývalého starosty Starého Lískovce Petra Hudlíka a novopečené poslankyně Lucie Šafránkové, byla v únoru celá brněnská buňka. Za celým sporem měli být podle Hudlíka spory o kandidátky, kam chtěla dosadit Šafránková lidi z hnutí Slušní lidé a údajný nábor černých duší. Po těchto sporech celorepublikové vedení SPD své brněnské zastoupení zrušilo a v moravské metropoli a druhém největším městě České republiky nemá SPD buňku.  

Mluvčí SPD Michaela Dolenská se k věci nechtěla příliš vyjadřovat, na dotaz serveru EuroZprávy.cz pouze uvedla: „K vyloučení z naší strany může dojít pouze kvůli závažnému porušení jejích stanov. O vyloučení pak rozhoduje předsednictvo.“ Tomio Okamura zatím náš dotaz neodpověděl.

Připomeňme, že podobnou situaci předseda SPD Tomio Okamura již zažil v roce 2015. Po sporech o kandidátky a finance, nakonec Okamura, ze strany Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, sám odešel. Strana se přejmenovala na Úsvit – Národní Koalice. Po krachu v parlamentních volbách pak v březnu letošního roku ukončila činnost.