reklama

Ženě hrozilo 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest, tedy až 30 let nebo i doživotí. Státní zástupkyně požadovala trest 15 let. Obhajoba naopak usilovala o to, aby soud jednání kvalifikoval jako vraždu novorozeného dítěte matkou, která v rozrušení z porodu usmrtí své dítě, za což hrozilo tři až osm let vězení. Případně obhajoba navrhovala, aby soud ženu odsoudil za zabití v silném rozrušení ze strachu, úleku či zmatku, kde je trestní sazba pět až 15 let.

"Pořád jsem doufala, že to přítel nezjistí. Byla jsem strašně hloupá. On za to nestál. Udělala jsem hroznou věc. Je mi to líto," uvedla při výpovědi u soudu obžalovaná.

Podle spisu loni 13. srpna v bytě v Plzni po utajovaném těhotenství porodila zdravé donošené a plně životaschopné děvče. Těhotenství tajila před svou rodinou i před přítelem, s nímž v bytě žila. Rostoucí břicho odůvodňovala nemocí ledvin, dokonce falšovala lékařskou zprávu. Když přišel porod, dřív, než si spočítala, byla doma sama. Přítel se ale nečekaně vrátil. U soudu vypověděla, že k násilí proti novorozenci ji vedl strach, že kdyby se o dítěti dozvěděl, opustil by ji. Původně prý plánovala, že dítě porodí anonymně a dá k adopci nebo ho dopraví do babyboxu.

Když se přítel nečekaně vrátil domů, děcko prý chtěla jen omráčit, aby neplakalo. Pak ho prý opět ze strachu z prozrazení bodla nožem do krku a šíje, udeřila paličkou na maso do hlavy a schovala do koše na prádlo. Jednala prý v rozrušení. Když přítel viděl, že je od krve, tvrdila mu, že se řízla a že jí praskla cysta. Přivolaným záchranářům porod přiznala, tvrdila ale, že dítě už odnesla porodní asistentka. V koši na prádlo ho později objevili policisté.

Obžalovaná podle znalců trpí závislou poruchou osobnosti. Projevuje se podřizováním, strachem z opuštění, vzdává se samostatných rozhodnutí.

V krátké době je to druhý případ, kdy soud v Plzni řeší případ, kdy matka zavraždila své novorozené dítě. Před dvěma týdny soud nepravomocně odsoudil třicetiletou matku k 17 rokům vězení za vraždu novorozeného chlapce loni v červenci.