reklama

"Nemůžete obviňovat z krádeže, machinací a takových věcí, pokud k tomu nemáte důkazy," řekla na Pánkovu adresu hejtmanka. Její náměstek pro finance Gabriel Kovásc (ANO) popřel Pánkova slova o tom, že kraj platí za úvěr úrok sedm procent a přichází zbytečně o peníze.

Většina starých úvěrů je podle Kovácse sjednána s plovoucí úrokovou sazbou. Zhruba třetina z nich, konkrétně úvěry nemocnic, byla sjednána s fixní sazbou 5,8 až 6,7 procenta. To se podle Kovásce může zdát nevýhodné, jde ale jen o část úvěrového portfolia.

Pánek trvá na tom, že úročení je sedmiprocentní. Dospěl k tomu prý z podkladů, které získal. "To, že v té smlouvě je úročení uděláno tak, že se v podstatě vůbec nedá dopočítat, to je jedno. Já mám částku, kterou Středočeský kraj zaplatil za úročení úvěru. Je to složené asi z pěti částek, které se různě počítají, ale úrok je úrok," tvrdí.

Předseda klubu ODS Tomáš Havlíček uvedl, že zastupitelé ODS se se všemi názory Pánka neztotožňují, na druhou stranu byl zvolen zastupitelem a má mandát od voličů. "Samozřejmě nás můžete vyzývat, abychom ho vyměnili, my tu výzvu bereme na vědomí," uvedl. Pokud by však většina zastupitelů Pánka z výboru odvolala, bylo by to podle Havlíčka první rozhodnutí v historii zastupitelstva, kdy bylo silou přehlasováno dohodnuté rozložení ve výborech a komisích.

Hejtmanství v minulosti podalo na Pánka také trestní oznámení kvůli kontrole u krajské správy a údržby silnic, která byla podle kraje neoprávněná. Pánek to označil za pomstu kvůli tomu, že upozornil na údajné stamilionové škody v této organizaci.