reklama

Mezi členy oddílu patří 21 zákonodárců z řad KDU-ČSL, STAN, Pirátů, TOP 09 a ČSSD, mimo jiné místopředsedové Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti) a Senátu Miluše Horská z lidoveckého klubu.

Čestný skautský parlamentní oddíl založil v roce 2002 poslanec a později senátor ODS Petr Bratský. S jeho odchodem ze Senátu před dvěma lety činnost oddílu skončila. O obnovení se zasloužil olomoucký senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL).

"Smyslem obnoveného oddílu je pomoct dětem a mládeži, nejenom organizovaným zapsaným spolkem Junák - český skaut," vysvětlil Lumír Kantor. V minulých letech pomohli členové oddílu prosadit některé zákonné úpravy, které se týkaly například organizace dětských táborů.

"Existuje Světová skautská parlamentární unie, ke které bychom se výhledově chtěli připojit, abychom mohli sdílet své zkušenosti s našimi zahraničními partnery, skautsky řečeno bratry a sestrami," doplnil Kantor. Těžištěm iniciativ skautů z řad poslanců a senátorů ale zůstane práce v regionech a zapojení do aktivit zdejších skautských oddílů.

První schůzka po znovuobnovení oddílu se uskutečnila ve středu 25. dubna ve Skautském institutu. Zúčastnil se jí kromě Bratského také 101letý Eduard Marek, jeden z nejstarších pamětníků skautského hnutí, dále předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček nebo starosta Junáka Josef Výprachtický.