reklama

Pilc o prověrku přišel v listopadu 2015. Podle médií mohly za jeho případem stát spory ve Vojenském zpravodajství. Pilc v aféře kolem Jany Nagyové (nyní Nečasové) svědčil v neprospěch svých bývalých kolegů z armádního zpravodajství. Pilc nakonec v dubnu 2016 na svou funkci sám rezignoval. Postup NBÚ ale považoval za nezákonný, proti odebrání prověrky se bránil rozkladem k řediteli NBÚ i správní žalobou u soudu.

"Věc se nyní vrací do řízení před NBÚ. Pokud tam budou fatální pochybení NBÚ anebo chyběl podklad pro odebrání či nevydání prověrky, tak to nutně musí vést k vydání prověrek," řekl serveru Pilcův advokát Daniel Volák.

Prezident Miloš Zeman v prosinci 2015 řekl, že Pilc bude muset ve funkci skončit, protože prověrku na rozdíl od kancléře Vratislava Mynáře, kterému se ji nepodařilo v minulosti získat, pro svou práci potřebuje. Později ale uvedl, že si nejprve prostuduje všechny dokumenty a až poté o osudu Pilce rozhodne. Pilc ale nakonec rezignoval sám.

Nyní prý existuje možnost, že by se na Hrad mohl případně vrátit. "Byla dohoda, že pokud dostanu prověrku zpět, tak bude cesta zpátky na Hrad otevřená," řekl Pilc. "Na otázku, zda rozhodnutí bude mít vliv na návrat Rostislava Pilce na Hrad nebudu poskytovat žádný komentář," uvedl Ovčáček.

Šéf vojenské kanceláře na Hradě patří mezi vlivné představitele armády. Jeho prostřednictvím vykonává prezident svou roli nejvyššího velitele ozbrojených sil. Do jeho kompetencí patří i řízení Hradní stráže. Pilce v roce 2016 nahradil brigádní generál Jan Kaše.