Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cedulky neplatí. Oblečení je často z jiných materiálů, než výrobce tvrdí

Muži
Muži
Foto: Pixabay

Praha - Materiálové složení prodávaných oděvů na českém trhu v řadě případů neodpovídá hodnotám udávaným na výrobcích. Například z 35 vzorků textilních výrobků kontrolovaných Českou obchodní inspekcí (ČOI) bylo u 32 zjištěno, že látky neodpovídají údajům na výrobcích. V tiskové zprávě to dnes uvedla ČOI. Podle jejího sdělení obchodníci záměrně nebo z nedbalosti deklarují nesprávné, nepřesné nebo zavádějící informace o materiálovém složení výrobku a procentuálního podílu jednotlivých vláken.

"Vzhledem k významnému podílu prokázaného porušování právního předpisu budou kontroly textilních výrobků pokračovat i nadále," uvedl ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný. Inspekce obchodníkům uložila za porušení právních předpisů celkem 90 pokut v celkové hodnotě 209.400 Kč.

V rámci kontroly se ČOI zaměřila také na dodržování dalších právních předpisů. Celkem došlo k porušení zákonů při 60 kontrolách.

Z tohoto počtu se 52 případů týkalo porušení nařízení EU o materiálovém složení textilních výrobků, kdy například prodávané výrobky nebyly viditelně a srozumitelně označeny, byly uvedeny nepravdivé informace o složení materiálu textilního výrobku nebo informace o složení materiálu textilního výrobku byly pouze v cizím jazyce.

Témata:  ČOI (Česká obchodní inspekce) obchody textil móda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy