Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi utrácejí za elektroniku obrovské sumy, velkým hitem jsou gramofony

televize
televize
Foto: David Trlica, Globe24.cz

Brno - Solventní lidé utrácejí za audiovizuální techniku stále více peněz. Někteří jsou schopni pořídit si soupravu s patřičným designem i za miliony. S růstem počtu movitých klientů stoupá i množství lidí, kteří naopak nakupují tuto techniku v hypermarketech. Nůžky mezi těmi to dvěma skupinami se rozevírají, řekl ČTK na stavebních veletrzích v Brně Michal Jakubec, ředitel Studia Jasyko.

"Trh se rozděluje na klienty, kteří se orientují na letákové akce hypermarketů, podbízivé nabídky e-shopů a pak na klienty, kteří hledají řešení na míru odpovídající designovým, kvalitativní a imageovým úrovním jejich požadavkům," uvedl Jakubec.

U těch nejnáročnějších zákazníků se cena za techniku šplhá od čtvrt milionu korun až po pět milionů. Pořizují si reprosoustavy s diamantovými výškovými reproduktory potaženými platinou a zesilovače s působivými VU metry, které evokují pocit pohody a úžasného zvuku. "Jedná se hlavně o podnikatelskou klientelu. Tyto klienty obvykle řešíme s odborníky na design interiérů, kteří v kooperaci s námi řeší integraci technickou i designovou našich produktů do interiéru," uvedl Jakubec.

Dalším trendem je podle něj návrat analogu, vrací se gramofony, elektronkové přístroje, ale současně chtějí zákazníci pouštět hudbu, videa, fotografie z mobilů, tabletů, síťových úložišť a internetu. Sloučení těchto požadavků s ohledem i na design a nadčasovost řešení je náš primární úkol. V prvním kole se snažíme zjistit požadavky zákazníka respektive jeho rodiny a dispozice interiéru," uvedl Jakubec.

Dalším trendem jsou podle něj multipokojové systémy, které zabezpečují rozvod zvuku do všech místností v interiéru a exteriéru. "Na tabletu si zvolíme, jakou chceme slyšet muziku, jak nahlas a jestli chceme sloučit některé zóny, například v létě obývák s terasou," uvedl Jakubec. Posledním trendem integrace techniky do interiéru přes řídící systémy pro inteligentní domy, přes které majitele kontroluje energetiku, bezpečnost i audiovizuální komfort domu, a to i na dálku.

Témata:  ekonomika hudba domácnosti televize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy