Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Okamurou nikdy. Sociální demokracie nebude spolupracovat s SPD

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - Širší vedení ČSSD zakázalo sociální demokracii spolupráci s hnutím SPD Tomia Okamury na celostátní úrovni. Navázalo tak na rozhodnutí sjezdu, že její vláda s ANO se nesmí opírat o hlasy SPD. Doposud platí pro sociální demokraty zákaz celostátní spolupráce s KSČM.

"Už na sjezdu jsme si odsouhlasili usnesení, že jakákoli vládní odpovědnost ČSSD nesmí být závislá na hnutí SPD. Dnes na zasedání ústředního výboru jsme odsouhlasili usnesení, kdy si ČSSD sama zakazuje spolupráci s SPD na celostátní úrovni. Byl dokonán proces, který začal na našem sjezdu," řekl novinářům místopředseda strany Roman Onderka.

Zákaz spolupráce byl přijat jednomyslně, řekl novinářům po jednání ústředního výkonného výboru strany její předseda Jan Hamáček.

Vymezení proti Okamurovu hnutí žádají sociální demokraté i po ANO jako případnému koaličnímu partnerovi. Usilují mimo jiné o to, aby členové Okamurova hnutí byli odvoláni z vedení Sněmovny a jejích orgánů. Důvodem jsou výroky představitelů SPD, kterými zpochybňovali holokaust nebo se vymezovali vůči členství ČR v EU.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Svoboda a přímá demokracie Roman Onderka Tomio Okamura politici

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy