Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet HIV nakažených Čechů stále roste, loni přibylo 58 nových případů

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Za první čtvrtletí letošního roku přibylo 58 nových případů HIV. Počty nových případů jsou podobné jako loni, podle odborníků jsou ale stále vysoké. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala Marta Marešová z Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ze Státního zdravotního ústavu. Přes výkyvy v jednotlivých letech počet nově nakažených přibývá od roku 2002. Od roku 1985 bylo zjištěno 3218 případů HIV, které se u 596 nemocných rozvinulo v AIDS.

Za první čtvrtletí bylo zjištěno šest nových případů AIDS a pět nemocných zemřelo. V lednu bylo zjištěno 17 nových případů HIV, v únoru 19 a v březnu 22. "Tato hodnota je na úrovni výskytu v loňském třetím a čtvrtém čtvrtletí, který patřil k nižším jak v rámci roku 2017, tak vzhledem k předchozím dvěma letům," uvedla Marešová.

Z 51 nových případů bylo 51 nakažených mužů. Muži, kteří mají sex s muži, se na přenosu podíleli téměř ve dvou třetinách, více než čtvrtina přenosů bylo heterosexuální a injekční uživatelé drog se podíleli v necelých dvou procentech. Třetina nově diagnostikovaných byli cizinci, což je více než je dlouhodobý průměr posledních let.

Z 434 cizinců, kterým bylo v Česku diagnostikováno HIV, bylo nejvíc z východní Evropy. Šlo o 81 mužů a 58 žen. Ze subsaharské Afriky bylo 62 nakažených mužů a 49 žen. Ze západní Evropy pocházelo 69 nakažených cizinců, ze střední 55.

Počty nových případů bez ohledu na krátkodobé výkyvy rostou už od roku 2002. Odborníci poukazují na to, že mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. Dorazí až s prvními příznaky, či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. Včasným odhalením nemoci a léčbou se podle odborníků dá předejít rozvinutí viru HIV v nemoc AIDS.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Témata:  HIV (RNA virus z rodu lentivirus) AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) nemoc pohlavní nemoci lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy