Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Posun v kauze Čapí hnízdo? ROP se v květnu rozhodne, zda bude vymáhat dotaci zpět

Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Středočeský dotační úřadu (ROP) by měl mít do konce dubna k dispozici analýzu, jak dál postupovat v kauze Čapí hnízdo a případném vymáhání padesátimilionové dotace na tuto stavbu. V půlce května by pak měl výbor na veřejném jednání rozhodnout, jak kroky budou následovat. V Otázkách Václava Moravce to dnes uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu rekreačního a konferenčního areálu obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO). Sněmovna ho spolu s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem, který také čelí obvinění, vydala k trestnímu stíhání.

Podle Jermanové by analýza, na kterou se čeká, měla vyřešit další postup v případu. Odmítla, že by se případné vrácení dotace "zametlo pod koberec". "Já na to ani nemám nástroje, jak bych to mohla udělat. Já do toho v žádném případě nevstupuju," řekla Jermanová.

Podle hejtmanky má věc na starosti ředitel dotačního úřadu Kamil Munia. Analýza má mimo jiné pomoct, zda vůbec zahájit správní řízení s příjemcem dotace a po kom případně peníze vymáhat. "Ujistil nás, že nedojde k promlčení žádných lhůt," zdůraznila Jermanová.

Pokud by bylo zahájeno řízení o vrácení dotace, tak by podle Jermanové šlo o neveřejné daňové řízení. Většina peněz by skončila ve státní pokladně, kraj by podle hejtmanky dostal asi tři miliony korun. Jak ale bude další postup vypadat, se podle hejtmanky rozhodne až na květnovém zasedání výboru. "Každý může přijít a na vlastní uši slyšet, jak bude výbor dál pokračovat," řekla Jermanová.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba.

Témata:  Jaroslava Jermanová Andrej Babiš farma Čapí hnízdo dotace ROP

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy