Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze se až do odvolání nesmí rozdělávat oheň, hrozí požáry

požár
požár
Foto: Pixabay

Praha - Na území metropole se do odvolání na rizikových místech nesmí rozdělávat oheň. Informoval o tom pražský magistrát s odkazem na výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha ohledně nebezpečí požárů kvůli suchu platí od dnešních 10:00 do odvolání. Od pondělích 9:00 do 16:00 pak meteorologové varují i před silným větrem, který může riziko požáru ještě zvýšit. Zákaz by mohl zkomplikovat tradiční pondělní pálení čarodějnic.

Za riziková místa se považují lesy do vzdálenosti 50 metrů od jejich okraje a také všechny parky, lesoparky a zahrady, kde se nachází porost umožňující vznik a šíření požáru. Kromě rozdělávání ohně je na těchto místech magistrátním nařízením zakázáno i používání pyrotechniky nebo kouření.

V pondělí čeká Prahu podle meteorologů rovněž silný vítr, který by však měl k večeru ustupovat. Povětrností podmínky by mohly zkomplikovat oslavy čarodějnic a tradiční ohně, jejichž rozdělávání i za ideálních podmínek každoročně přidělává práci hasičům. Loni 30. dubna vyjížděli hasiči celkem k 81 požárům, které způsobily škodu více než pět milionů korun a čtyři lidé při nich byli zraněni.

Noc z 30. dubna na 1. května byla historicky pokládána za magickou. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, který se nacházel přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltain.

Témata:  Praha život počasí požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy