Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koaliční smlouva by podle Faltýnka mohla být do tento týden

Jaroslav Faltýnek /ANO/
Jaroslav Faltýnek /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Republikový výbor ANO podpořil další vyjednání s ČSSD o společné vládě. Televizi Nova to během jednání výboru řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Výbor podle něj dostal informaci o podmínkách ČSSD pro koaliční vládu. Koaliční smlouva by mohla být hotova do konce týdne, uvedl Faltýnek.

"Měli bychom do konce tohoto týdne doladit koaliční smlouvu, kde bychom zohlednili požadavky ČSSD," řekl místopředseda ANO.

Ve středu by se podle dostupných informací měli sejít místopředsedové ANO a ČSSD, v pátek pak premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Faltýnek označil za úspěch, že se podařilo přesvědčit sociální demokraty, aby jejich společná vláda nezvyšovala daně. Peníze na plánované projekty typu zvyšování důchodů nebo platů učitelů chtějí získat lepším výběrem daní.

Příští týden by se podle Faltýnka měl k výsledkům vyjednávání vyjádřit také poslanecký klub ANO, "protože právě poslanci budou hlasovat o důvěře vládě". "Do té doby potřebujeme vyjasnit všechny věci, které se týkají koaliční smlouvy," prohlásil Faltýnek. Výbor byl podle něj také seznámen s podmínkami KSČM, která by měla společnou vládu ANO a ČSSD tolerovat.

ANO má 78 poslanců, ČSSD má poslanců 15. Jejich menšinovou vládu s 93 poslanci by tedy musela tolerovat KSČM, která má rovněž 15 zákonodárců.

Místopředseda ANO potvrdil, že sociální demokraté by měli vést ministerstva vnitra, zemědělství, práce a sociálních věcí, kultury a také ministerstvo zahraničí, kterému dali přednost před ministerstvem obrany. ČSSD to zdůvodnila tím, že nechce napravovat nedostatky tohoto resortu pod vedením nynějšího ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO).

Témata:  Hnutí ANO Sociální demokracie (SOCDEM) vláda Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy