reklama

Počet nehod způsobených telefonováním řidičů dlouhodobě roste. "Každodenně vídáváme řidiče, kteří při řízení vozidla drží mobilní telefon a telefonují nebo píší zprávy, čímž se nesoustředí na dění v silničním provozu," uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Podle pověřeného vedoucího BESIP Tomáše Neřolda jsou řidiči při telefonování ovlivněni zhruba stejným způsobem, jako při 0,8 promile alkoholu v krvi. "Při psaní krátké textové zprávy ztratí řidič pozornost na pět vteřin. Za tu dobu ujede při pouhé padesátce 90 metrů," dodal Neřold. Podle statistik BESIP používá mobil více než 60 procent řidičů a většina z nich nepoužívá handsfree. Třetina řidičů při řízení píše zprávy a šestina fotí nebo natáčí videa.

Používání telefonu za volantem je třetím nejčastějším dopravním přestupkem. Ročně řidiči způsobí 50.000 přestupků. Častější jsou už jen přestupky spojené s překročením dovolené rychlosti a nepřipoutání se. Podle Lercha sankce a bodový postih řidiče od tohoto chování neodrazují. Řidičům hrozí za používání telefonu při řízení pokuta do 1000 korun a dvou bodů.

Kampaň ČAP a BESIP ke změně chování řidičů odstartuje v polovině května. Bude stát zhruba 40 milionů korun a zahrnuje emotivní televizní spoty, reklamu a informace na internetu. Kampaň bude financována z Fondu zábrany škod, kam pojišťovny odvádí ročně tři procenta z povinného ručení.