Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda až po víkendu? Babiš se s Hamáčkem sejde v pondělí

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček se tento pátek kvůli dalšímu jednání o vládě oproti původním plánům nesejdou. Předseda hnutí ANO Babiš navrhl přesun jednání na pondělí a Hamáček mu vyhověl, sdělil ČTK mluvčí sociální demokracie Petr Vurbs. Náhradní čas, místo a formát jednání se budou ještě domlouvat, dodal. ČSSD a ANO pracují na programovém prohlášení a koaliční smlouvě, případný menšinový kabinet by měla tolerovat KSČM.

Na dokončení programového prohlášení možného kabinetu během tohoto týdne pracují místopředsedové ANO Richard Brabec a ČSSD Jiří Zimola. V kontaktu byli na dálku kvůli Brabcově účasti na výjezdu vlády v demisi do Jihomoravského kraje. Podle představ ANO by se mohly všechny záležitosti vyřešit do konce tohoto týdne, Zimola o tom ve středu s odkazem na možné připomínky z obou stran pochyboval.

Babiš, Hamáček a také předseda KSČM Vojtěch Filip se naposledy setkali před týdnem v Poslanecké sněmovně. Výsledky jednání nekomentovali, Hamáček pouze uvedl, že rozhovory budou pokračovat v tomto týdnu. O víkendu postup v jednáních probírali sociální demokraté při zasedání ústředního výkonného výboru v Hradci Králové, v úterý se tématem zabýval také republikový výbor ANO. Oba stranické orgány jednání podpořily, i když hlavně v případě ČSSD byly postoje rozporuplné.

Zatímco jednání o programu považují strany více méně za ukončené, problematické by mohly být některé požadavky ČSSD na pojistky v koalici. ANO se zatím staví odmítavě k návrhům, aby člen kabinetu v případě prvoinstančního odsouzení musel rezignovat či aby premiér i zbytek vlády skončili při demisi všech ministrů ČSSD. Sociální demokraté také požadují odvolání zástupců SPD z některých významných funkcí v Poslanecké sněmovně.

Témata:  Andrej Babiš Jan Hamáček Hnutí ANO vláda politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy