Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Martin Stropnický prý odejde z ministerstva a stane se velvyslancem

Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Martin Stropnický v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zahraničí a místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický skončí ve vysoké politice a bude velvyslancem v Izraeli. Informoval o tom dnes web Aktuálně.cz, který se odvolává na nejmenované zdroje z vlády a ANO. O návratu Stropnického do diplomacie se spekuluje delší dobu, nedávno o něm mluvil i prezident Miloš Zeman.

Web uvádí, že odchod Stropnického do čela ambasády v Izraeli již schválila vláda v demisi. "Ano, bude velvyslancem v Izraeli. Stropnický se rozhodl sám, bylo to jeho rozhodnutí, že už nechce být ministr," potvrdil podle Aktuálně.cz jeden z členů vlády v demisi. Podle rýsující se dohody o vytvoření koaliční menšinové vlády ANO a ČSSD by mělo křeslo ministra zahraničí připadnout sociální demokracii.

Odchodu jednašedesátiletého Stropnického nebude bránit ani prezident Miloš Zeman, který o plánech šéfa diplomacie hovořil minulý týden v rozhovoru pro TV Nova. "Martin Stropnický, pokud jsem správně informován, má sám zájem z této funkce (ministra zahraničí) odejít a rád by se stal velvyslancem," řekl Zeman. "A protože velvyslanci jsou v kompetenci prezidenta republiky, předpokládám, že mu vyhovím," dodal.

Podle Aktuálně.cz se Stropnický chystá brzy oznámit, že chce definitivně skončit v politice. Kromě funkce ministra a místopředsedy vlády v demisi je také místopředsedou hnutí ANO. O nástupci Stropnického v Černínském paláci není jasno, spekuluje se o europoslanci ČSSD Miroslavu Pochem.

Českým velvyslancem v Izraeli je od roku 2014 Ivo Schwarz. Standardní doba pro výkon funkce jsou čtyři roky. Stropnický v diplomacii působil v devadesátých letech. Byl velvyslancem v Portugalsku, Itálii a ve Vatikánu. V minulé koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL vedl resort obrany.

Témata:  Martin Stropnický Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Izrael diplomacie politici

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy