Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalík dostal za korupci při nákupu pandurů čtyři roky a zaplatí milionovou pokutu

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Profimedia.cz

Praha - Za korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu si lobbista Marek Dalík odpyká čtyři roky ve vězení. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který o jeden rok zmírnil původní rozsudek. Dalík musí zaplatit také peněžitý trest čtyři miliony korun. Pokud je nezaplatí, tak stráví ve vězení o dva roky víc. Dalík vinu odmítá. Pravomocný verdikt v kauze padl téměř po dvou letech od začátku soudního procesu.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka, na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Podle spisu si o peníze řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle žalobce nemohl. Zároveň předstíral, že má vliv na zakázku.

Odvolací soud se z velké části ztotožnil s původními závěry, podle kterých se žádost o peníze za pokračování projektu odehrála. Změnil však právní kvalifikaci z pomoci k přijetí úplatku na pokus o podvod. Jedním z důvodů bylo to, že městský soud sice ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že Dalík chtěl peníze získat pro někoho ze členů vlády. Konkrétní jméno ale soud neuvedl.

Podle předsedy odvolacího trestního senátu Martina Zelenky tím soud překročil svoje mantinely a pustil se spíše do společensko-politického komentáře. Podle pravomocného rozsudku Dalík podváděl tím, že předstíral, že může zakázku ovlivnit. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády. "Jako jediná varianta nemůže obstát, že ho tam někdo poslal, aby řekl o úplatek," vysvětlil Zelenka jeden z důvodů, proč odvolací soud změnil právní kvalifikaci.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Témata:  Marek Dalík kauza nákupu transportérů Pandur korupce

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy