reklama

V případě imigrace se Češi prokázali, že jsou naprostí skeptici. Pro 49% dotázaných Čechů jsou přistěhovalci problémem. Opačný názor tedy, že jsou pro nás příležitostí, projevilo pouze 10% dotázaných. To, že nejsou ani příležitostí ani problémem si myslí 32%.

Češi se tak ocitli spolu se Slováky, Bulhary nebo Maďary mezi nejskeptičtějšími národy. Vůbec nejhůře vidí migraci Řekové. Pro 63% z nich je to problém. Naopak tradičně největší optimisté jsou Švédové a Lucemburčané. Jen pro 19% Švédů je imigrace problém, a naopak 45% v ní vidí příležitost. Pro Evropany v průměru je pak imigrace problém pro 38%, výzva je to pro 20% obyvatel a ani jedno 32%.  

Situace je překvapivě jiná v hodnocení úspěšnosti integrace imigrantů do společnosti. Pro 58% dotázaných Čechů je v České republice integrace prováděna úspěšně. Naopak 35% si myslí, že cizinci se u nás neintegrují.

Nejpozitivnější jsou pak Irové. Podle 80% z nich je integrace úspěchem. Pouhých 16% si myslí opak. Nejskeptičtější jsou Bulhaři. Jen 24% věří v úspěšnou integraci, 55% pak tvrdí opak. Překvapivě se na chvostu imigračních optimistů objevilo Švédsko. Podle 52% Švédů je integrace uprchlíků neúspěšná, a jen 42% si myslí, že vše probíhá jak má.   V Evropě je pak pro 54% obyvatel integrace úspěchem a pro 30% není.

Pro úspěšnou integraci je pro Čechy nejdůležitější, aby cizinec mluvil místním jazykem (94%), platil daně (90%), chodil do práce (90%) a přijal hodnoty naší společnosti (86%). Naopak pouze 49% se vyjádřilo pro aktivní působení v místních sdruženích nebo politice.

Více než 83% lidí podpořilo jako nejlepší integrační prostředky kurzy jazyka, 80% pak kurzy pro integraci a 77% je pro předškolní výchovu malých uprchlíků. Pouze 55% je pro zavedení dalších antidiskriminačních opatření a jen 45% by udělilo uprchlíkům volební právo.

Oproti průměru EU (55%) si Češi (71%) myslí, že imigranti zvyšují kriminalitu, a že jsou zátěží pro sociální systém. V to věří 65% lidí, zatímco průměr v Evropě je jen 56% dotázaných. V to, že berou práci místním věří 53% Čechů a jen 39% Evropanů.

Jen 22% Čechů vědělo, jaký je podíl cizinců v obyvatelstvu České republiky (podle českého statistického úřadu je to 4,1 %). Jen 18% z nás má mez cizinci přátele a 6% je má v příbuzenstvu. Naopak 76 % nemá mezi cizinci žijícími v naší zemi ani příbuzné ani přátele.

O imigracích a cizincích je podle svého mínění dobře informováno jen 25% obyvatel ČR. Špatně nebo vůbec je to pak 75%. Pro 20% lidí média informují o cizincích a uprchlících příliš negativně. Opačný názor, tedy že se informuje až příliš pozitivně má 22%. Polovina dotazovaných si myslí, že média informují objektivně.

Průzkumu se vloni v říjnu zúčastnilo celkem 28080 lidí ze všech států EU. Z ČR pak bylo dotazováno 1027 lidí.