Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Vítkově se tradičně slavil konec druhé světové války

Politici a další lidé oslavili na Vítkově výročí konce války (8. května 2018)
Politici a další lidé oslavili na Vítkově výročí konce války (8. května 2018)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Politici, vojáci a další lidé dnes oslavili 73. výročí konce druhé světové války v Evropě. K Národnímu památníku v Praze na Vítkově se přišli podívat na tradiční kladení věnců také pamětníci a váleční veteráni. Den, kdy nacistické Německo podepsalo v roce 1945 kapitulaci, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek.

Mezi přítomnými byl prezident Miloš Zeman, který se před rokem piety na Vítkově neúčastnil. Dorazili rovněž například předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Radek Vondráček, premiér v demisi Andrej Babiš, ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová, náčelník generálního štábu Aleš Opata a kardinál Dominik Duka.

Vojáci nejprve přinesli na nádvoří před památníkem historické armádní prapory za zvuku husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci, následovala státní hymna. Prezident a političtí představitelé, zástupci spolků a válečných veteránů pak položili věnce k památníku. Zazněly rovněž salvy vypálené čestnou stráží. Nad shromážděním také proletěla dvojice armádních stíhaček JAS-39 Gripen a letoun Challenger.

Pietní akty související s výročím ukončení války se konají na několika místech nejen v Praze, ale i v dalších českých městech.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti nacistům ve válce na západní i východní frontě.

Témata:  8. května 1945 oslavy konce války Vítkov politici II. světová válka výročí

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy