Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo bude sčítat lid? Babiš nechce, aby to byla externí firma

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Vláda dnes přerušila projednávání pravidel pro sčítání lidu, které se uskuteční v roce 2021, vrátí se k nim na některé z dalších schůzí. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) uvedl, že nesouhlasí s původním návrhem Českého statistického úřadu (ČSÚ), aby sčítání zajišťovala externí firma. Chce, aby věc řešila Česká pošta. Na další jednání kabinetu je také odložen plán rozvoje sportu na letošní a příští rok, se kterým přišel ministr školství Robert Plaga (za ANO), vláda se jím dnes nezabývala.

Věcný záměr zákona o sčítání lidu předpokládá, že by lidé měli vyplňovat mnohem méně údajů než v roce 2011. Místo 47 by jich mělo být 23. Vypadnout by mohla třeba otázka na víru či obor vzdělání. Zbývající potřebná data získá Český statistický úřad (ČSÚ) z registrů. Mnohem víc vyplněných formulářů by chtěl také dostat elektronicky.

Podle Babiše návrh zákona o sčítání lidu počítal s vypsáním výběrového řízení na externí firmu, která by akci zajistila. "Já nevidím důvod, proč by to měly dělat nějaké externí firmy. Požádal jsem, aby ten materiál byl přepracován, aby to dělala exkluzivně Česká pošta jako v minulosti," řekl.

Premiér uvedl, že pošta může posloužit jako velice dobrá struktura pro účely sčítání. Náklady na sčítání, které se očekávají ve výši 2,23 miliardy korun, by podle něj mohly státnímu podniku ekonomicky pomoci. "Pošta má svoje problémy a určitě taková finanční injekce v rámci tohoto projektu by byla vhodná," podotkl Babiš.

Přepracovaný materiál podle něj vláda projedná brzy, objevit by se mohl už na jednání vlády v příštím týdnu. Změny ale nejprve budou muset posoudit právníci.

Návrh plánu pro rozvoj sportu předpokládá vytvoření agentury pro sport, která by měla na starosti sportovní agendu státu. Na jejím vytvoření se již dříve shodli zástupci sportovních svazů s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) i ministrem Plagou. Nová pravidla by podle představ vlády měla přispět mimo jiné k efektivnějšímu systému financování sportu.

Témata:  Česká pošta sčítání lidu Andrej Babiš populace Český statistický úřad

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy