Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Handicapovaným usnadní život vynález z Ostravy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Ostrava - Handicapovaní lidé, kteří používají takzvané inteligentní kompenzační pomůcky, jako jsou počítačové myši ovládané ústy, nyní mohou využít možnosti nastavit konfiguraci těchto zařízení pomocí internetu na dálku. Unikátní technologii vyvinula ostravská společnost Benetronic, která pomůcky MouthMouse vyrábí. Dnes technologii představila novinářům.

Jeden z klientů firmy Jiří Jambor z Hustopečí nad Bečvou už na dálku pomůcky nakonfiguroval asi deseti dalším lidem, kteří kvůli úrazu nebo nemoci například nedokážou hýbat rukama. On sám trpí svalovou atrofií a dokáže jen mírně hýbat hlavou, ale díky zařízení si dokáže obstarat řadu běžných činností. Pomůcky může klient ovládat jazykem, dechem nebo třeba hlasem, jejich cena se pohybuje od 3000 do 150.000 korun.

"Já osobně pro svoji potřebu nejvíc využívám hlasové ovládání, to je pro mě úplně nejjednodušší, a pro ovládání počítače ústní tyčinku. Díky tomu zařízení jsem prakticky většinu dne na počítači," řekl Jambor.

Zařízení mu umožňuje být samostatnější, i když úplně sám doma zůstat nemůže. "Nemusím třeba volat mamku nebo někoho, aby mi přepla televizi. Když sedím na vozíku, tak jsem u počítače a ovládám to z počítače, ale když ležím na posteli, tak počítač u sebe nemám a ovládám to hlasem," řekl Jambor.

Petr Uličný, který pomůcku vyvinul, řekl, že touto technologií lze ovládat prakticky veškeré běžné domácí zařízení - televizi, rádio, větrák, světlo nebo třeba vrata garáže. Pomůcka podle něj ulehčuje život nejen samotným klientům, ale i jejich rodinám. "Ve chvíli, kdy člověk získá samostatnost a nezávislost tím, že si mnoho rutinních činností realizuje sám, tak ta rodina, potažmo zdravotnický personál mají více času na odbornou péči," řekl Uličný.

Že lze zařízení nastavit na dálku, je podle něj obrovská výhoda. "Ve chvíli, kdy nám zavolá maminka nebo člověk přes skype, případně když nám napíše SMS, že se mu hůř dýchá, že chce nastavit něco mnohem citlivěji, my to na dálku můžeme vytvořit, a tím ten člověk získá znovu větší samostatnost, nezávislost. Maminky, babičky, zdravotnický personál nemusí číst návody," řekl Uličný.

Pomůcka navíc umožní vytvořit sociální síť klientů bez ohledu na jejich diagnózy a zdravotní stav. "Umožňuje nastavit si to zařízení na dálku třeba na základě vlastní zkušenosti. Někdo má například roztroušenou sklerózu, najde někoho, kdo má podobnou problematiku, a může mu poslat nastavení, které už má vyzkoušené," řekl Uličný.

Václav Herzinger z Přerovska, který po úrazu ochrnul a rukama téměř nemůže hýbat, řekl, že se se zařízením sžil docela rychle. "De facto ovládám ten počítač jako za zdrava. Pracuju pro jednu společnost, kdy obvolávám a sháním sponzory pro náš projekt Daruj hračku," řekl Herzinger, který je nyní na odlehčovacím pobytu v Duhovém domě v Ostravě.

Uvedl, že na počítači díky ústní myši zvládá prakticky vše. "S touhle myší jsem se setkal už na začátku, když se mi stal úraz. Padlo mi to do oka a od té doby to používám pořád, de facto jsem na tom každý den několik hodin denně. Nemít to, tak nevím, co bych dělal," dodal.

Témata:  zdravotně postižení počítače firmy Ostrava

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy