Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze proběhlo 256 kontrol na dodržování protikuřáckého zákona

O cigaretách panuje mnoho mýtů
O cigaretách panuje mnoho mýtů
Foto: Pixabay

Praha - Hygienici v Praze letos udělili devět pokut za porušení protikuřáckého zákona, celkem za 28.000 korun. Kontrol jeho dodržování bylo 256, z nich 26 na základě podnětu, uvedla dnes Hygienická stanice Hlavního města Prahy v tiskové zprávě.

Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek začal platit posledního května loňského roku. Kontroloři byli v prvních měsících benevolentní a prohřešky řešili domluvou.

"Z letos provedených kontrol jsme zatím odhalili celkem 25 závad a udělili tři napomenutí a šest pokut v celkové výši 28.000 korun," uvedl ředitel pražské hygienické stanice Jan Jarolímek. Závady se týkaly porušení zákazu kouření v provozovně, povinnosti vyzvat kuřáka, aby přestal nebo odešel, a označení provozovny zákazem kouření. S dalšími deseti provozovateli hygienici jejich přestupky nyní řeší.

Do konce loňského roku hygienici podle doporučení ministerstva působili hlavně preventivně. Zjištění případného nedostatku se řešilo na místě domluvou, pokuty udělovali hygienici jen výjimečně.

"Jsme přesvědčeni, že jsme v Praze vytvořili dostatečný časový prostor na to, aby v praxi byla všechna zákonem vyžadovaná opatření dodržována. V roce 2018 již proto případné nedostatky řešíme i udělováním finančních sankcí," dodal Jarolímek.

Za kouření v místech, kde je zakázáno, hrozí kuřákovi pokuta až 5000 korun. Pokutu 10.000 korun může dostat právnická osoba za neoznačení provozovny zákazem kouření. Pokutu až 50.000 korun může dostat provozovatel za nevyzvání kuřáka, aby cigaretu uhasil nebo odešel. Až 300.000 korun pak může zaplatit majitel, který nevykáže podnapilého mladšího 18 let.

Kromě restaurací zákon zakazuje kouření na zastávkách MHD, dětských hřištích či ve vnitřních prostorách obchodních center. Upravuje také prodej cigaret a alkoholu přes internet. Kontrolovat dodržování zákona mohou i strážníci a policisté, potravinářská či obchodní inspekce, inspektoráty práce a živnostenské úřady.

První pokusy o zmírnění zákona včetně petice proti němu byly už loni, letos v polovině března vláda odmítla návrh na jeho zmírnění. Zákon posuzoval na návrh senátorů i Ústavní soud, zákaz kouření ale nezrušil. Vznikly také petice na jeho zrušení i podporu.

V Česku kouří 2,2 milionu lidí, čím se kouření řadí na první místo mezi závislostmi. Náklady na jejich léčbu jsou asi 100 miliard korun ročně. První data ukazují, že se od zákazu mírně snížil počet hospitalizací pro nemoci spojené s kouřením a astma. Na následky kouření ročně zemře 15.000 až 16.000 Čechů. Spotřební daň na tabák tvoří osm procent daňových příjmů státního rozpočtu.

Témata:  kouření zdraví restaurace Praha pokuty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy