reklama

"Uskutečnily se všechny plánované ukázky, počasí vyšlo dokonale. Bouřit začalo s poslední ukázkou vrtulníku, nemuseli jsme nic rušit," řekl ČTK.

Velký zájem mezi diváky vyvolala podle něho dopolední autogramiáda známých osobností. Podepisovali se akrobatický pilot Siegfried Schwarz, piloti týmu Red Bull Martin Šonka a Petr Kopfstein či motocyklový závodník Karel Abraham. Odpoledne usedli do svých strojů a závodili se svými stroji mezi sebou. Diváci tak sledovali souboj mezi vozem Ferrari, motorkou, akrobatickým speciálem a vrtulníkem. Dvakrát vyhrál Abraham na motocyklu.

"Dalo se to očekávat. Kdyby byl závod na dva kilometry, tak bych dal naději letadlu. Na 800 metrů má motorka největší zrychlení," řekl Tuček.

Mezi letové zajímavosti patřila formace 13 strojů ve vzduchu nebo letová ukázka vrtulníku Bristol 171 Sycamore, což je jediný letuschopný exemplář na světě. Pilotoval ho Sigfried Schwarz. Program byl rozdělený na dvě části, dopoledne patřilo závodníkům rally.

"Diváci mohli automobilovou rally vidět zblízka a bezpečně, nebyly tam kritické horizonty. Předvedla se nejmodernější auta i ty historická," řekl Tuček.

Na letišti se letos konal 17. ročník, po jedenácté se uskutečnil dohromady s automobilovou Rally Show. V pátek, kdy akce začala, byla akce určená odborné veřejnosti, veletrhu výrobců vrtulníků a další letecké techniky. Součástí byly i odborné semináře.