Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Show vrtulníků v Hradci Králové měla úspěch, přišlo 30 tisíc lidí

Ilustrační foto, vrtulníky typu Puma Mk 2 královské letky RAF
Ilustrační foto, vrtulníky typu Puma Mk 2 královské letky RAF
Foto: raf.mod.uk

Hradec Králové - Letošní 17. ročník Helicopter Show a Rally Show, který se konal pro veřejnost dnes na letišti v Hradci Králové, navštívilo kolem 30.000 diváků. Sledovat mohli skupinové lety, simulované nehody i společný závod strojů ve vzduchu i na zemi. ČTK to řekl Daniel Tuček z firmy DSA, která Helicopter Show pořádá.

"Uskutečnily se všechny plánované ukázky, počasí vyšlo dokonale. Bouřit začalo s poslední ukázkou vrtulníku, nemuseli jsme nic rušit," řekl ČTK.

Velký zájem mezi diváky vyvolala podle něho dopolední autogramiáda známých osobností. Podepisovali se akrobatický pilot Siegfried Schwarz, piloti týmu Red Bull Martin Šonka a Petr Kopfstein či motocyklový závodník Karel Abraham. Odpoledne usedli do svých strojů a závodili se svými stroji mezi sebou. Diváci tak sledovali souboj mezi vozem Ferrari, motorkou, akrobatickým speciálem a vrtulníkem. Dvakrát vyhrál Abraham na motocyklu.

"Dalo se to očekávat. Kdyby byl závod na dva kilometry, tak bych dal naději letadlu. Na 800 metrů má motorka největší zrychlení," řekl Tuček.

Mezi letové zajímavosti patřila formace 13 strojů ve vzduchu nebo letová ukázka vrtulníku Bristol 171 Sycamore, což je jediný letuschopný exemplář na světě. Pilotoval ho Sigfried Schwarz. Program byl rozdělený na dvě části, dopoledne patřilo závodníkům rally.

"Diváci mohli automobilovou rally vidět zblízka a bezpečně, nebyly tam kritické horizonty. Předvedla se nejmodernější auta i ty historická," řekl Tuček.

Na letišti se letos konal 17. ročník, po jedenácté se uskutečnil dohromady s automobilovou Rally Show. V pátek, kdy akce začala, byla akce určená odborné veřejnosti, veletrhu výrobců vrtulníků a další letecké techniky. Součástí byly i odborné semináře.

Témata:  letectví a letadla vrtulníky život lidé Hradec Králové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy